PROTESTA DELS MITJANS

Portades illegibles a Austràlia en favor de la llibertat de premsa

Els mitjans protestes per la llei governamental que penalitza l'accés a informació confidencial

monmartinez50504322 adelaide  australia   21 10 2019   a man reads a copy of aus191021102752

monmartinez50504322 adelaide australia 21 10 2019 a man reads a copy of aus191021102752 / KELLY BARNES

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez

Portades illegibles i paraules guixades. Ha sigut la fórmula delsprincipals mitjans de comunicació d’Austràlia  per expressar el seu rebuig de la nova llei que restringeix la llibertat de premsa al país.

Les portades de diaris com ‘Sydney Morning Herald’, ‘The Australian’, ‘Financial Review’, ‘The Daily Telegraph’, entre d’altres, van aparèixer ahir amb seccions guixades i amb un senyal de prohibició en la podia llegir-se «secret, no és per ser divulgat».

La protesta té per objectiupressionar el Govern perquè eximeixi els periodistes de l’aplicació de les lleis que restringeixen l’accés a informació confidencial. Els professionals esperen que les autoritats impulsin un sistema de plena llibertat d’informació i, en conseqüència, mostrin una menor sensibilitat cap a les demandes per presumpta difamació.

Des del 2001, Austràlia ha aprovat 75 lleis per reforçar la seguretat nacional, l’última de les quals, adoptada l’any passat, amplia les penes de presó per divulgar informació classificada.

«Es tracta de defensar el dret bàsic de cada australià a estar adequadament informat sobre les decisions importants que pren el Govern en el seu nom», ha manifestat el director executiu de Nine Entertainment, Hugh Marks, en un comunicat. Pel director del conglomerat News Corporation, Michael Miller, «la gent ha de mantenir-se sempre alerta davant d’aquells governs que intentin restringir el seu dret a saber el que passa».

Cardenal condemnat per abusos

L’afartament dels mitjans de comunicació va tenir el seu moment culminant quan un tribunal va ordenar no informar sobre la condemna del cardenal i extresorer del Vaticà George Pell  per abús sexuala menors. El desacatament va ser de tal magnitud que la fiscalia està tractant ara d’aconseguir condemna per a desenes de periodistes i mitjans que van donar compte de la notícia.

Notícies relacionades

Al juny, la policia va escorcollar la seu policia de l’emissora ABC a Sidney i la vivenda d’una periodista de News Corp a Canberra per la filtració de documents secrets. Dos periodistes d’ABC i la periodista de News s’enfronten a penes de presó. No obstant, el fiscal general, Christian Porter, va anunciar a finals de setembre que qualsevol procés judicial contra un periodista haurà de comptar abans amb la seva autorització.

«La cultura de secretisme que imposen aquestes mesures legals restringeix el dret dels australians a informar-se i sobrepassa de llarg l’objectiu original de protegir la seguretat nacional», va dir el director executiu del’Aliança dels Mitjans, Entreteniment i Arts (MEAA, sigles en anglès), Paul Murphy, en un comunicat. El líder d’aquest sindicat va recalcar que «és hora de tombar aquestes lleis excessives i despenalitzar el periodisme que serveix a l’interès públic i als informants».