Presidencials a Bolívia

Evo Morales surt com a gran favorit a les presidencials de Bolívia

L'actual president i exlíder dels cultivadors de coca li treu un avantatge de 18 punts a l'historiador Carlos Mesa

Per guanyar en primera volta necessita el 50% més un vot o 40% i 10 punts de diferència amb el seu rival

zentauroepp50469039 24 09 2019 24 september 2019  us  new york  bolivian preside191019194849

zentauroepp50469039 24 09 2019 24 september 2019 us new york bolivian preside191019194849 / Vanessa Carvalho ZUMA Wire dpa

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Gairebé 7,4 milions de bolivians estan cridats demà diumenge a les urnes en unes eleccions presidencials en què dues paraules polaritzen la intenció de vot: la «continuïtat» de l’obra política duta a terme pel president Evo Morales des del 2006 i el «canvi» que promou la centredreta.

Les enquestes afavoreixen Evo Morales per un avantatge de fins a 18 punts respecte de l’historiador Carlos Mesa. A la nit se sabrà si l’exlíder dels cultivadors de coca obté la reelecció en la primera volta. Perquè això passi, necessitarà el 50% més un vot, o el 40% i una diferència de deu punts respecte al seu rival immediat. Altrament, haurà de lluitar per la reelecció el 15 de desembre en una segona volta que inexorablement unirà tota l’oposició i polaritzarà encara més una societat no exempta de divisions. De vegades la rancúnia política té tant de calat que no és estrany que el mateix president fes una crida a «participar pacíficament i activament» en les eleccions.

Creixement ininterromput

«Estem segurs que serà una festa democràtica gràcies a la consciència i maduresa dels electors», va dir també el cap d’Estat. Al marge de la crida a la convivència, el Moviment al Socialisme (MAS, en el poder) no deixa de recordar que hi ha en joc 13 anys d’un creixement ininterromput inèdit del que va ser el país més pobre de Sud-amèrica.

Notícies relacionades

Des de fa anys es parla d’«Evonomics» per al·ludir a la Bolívia que ha crescut un 4,9% anual de mitjana i ha mantingut una inflació molt baixa.  Per persuadir els votants indecisos, el MAS no va trobar una idea millor que suggerir-los que es mirin al mirall de les crisis de l’Argentina i l’Equador.  

«Ens estem jugant el futur. Ajudin-me a construir una Bolívia millor», va demanar per la seva banda Mesa, convençut que Morales, a qui va anomenar «el candidat il·legal» per haver obtingut el seu dret a una nova elecció a partir d’un qüestionat dictamen del Tribunal Suprem, «se’n va» del Palacio Quemado. L’excultivador de coca assegura que darrere de l’amable somriure de Mesa s’amaga el retorn de l’«FMI amb les seves privatitzacions».

Temes:

Bolívia