EL FUTUR DE LA UE

L'Eurocambra no votarà fins que Westminster no aprovi l'acord

Les consultes sobre la petició de pròrroga del 'brexit' segueixen en paral·lel el procés de ratificació

zentauroepp44159916 str028  estrasburgo  francia   05 07 2018   foto de archivo 190623164016

zentauroepp44159916 str028 estrasburgo francia 05 07 2018 foto de archivo 190623164016 / PATRICK SEEGER

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La UE dona per bona la sol·licitud de pròrroga de tres mesos del'brexit’cursada aquest cap de setmana pelGovern britànic tot i que la carta arribés sense la firma del seu primer ministre, Boris Johnson. Per això el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha llançat el procediment de consultes amb els 27 en paral·lel a la ratificació de l’acord que segueix el seu curs a l’espera que s’aclareixin a Londres.

Notícies relacionades

El Consell ja ha remès els documents al Parlament Europeu que, igual que Westminster, també ha d’avalar obligatòriament l’acord perquè sigui vàlid. I, fins que a Londres no concloguin la ratificació, els eurodiputats no tenen intenció de pronunciar-se, la qual cosa fa pràcticament impossible que el pacte s’aprovi aquesta setmana. «Hi ha d’haver una ratificació plena abans que votem», ha recomanat aquest dilluns el coordinador de l’Eurocambra per al 'brexit’, Guy Verhoftstadt, a la conferència de presidents.

No obstant, l’Eurocambra no descarta convocar una sessió extraordinària d’emergència la pròxima setmana en cas que Johnson aconsegueixi tirar endavant l’acord abans del 31 d’octubre. Tot i així, les possibilitats d’una pròrroga continuen creixent i no s’exclou un tercer ajornament. «Si hi hagués problemes amb la ratificació no descartaria una pròrroga curta tècnica», ha afirmat el ministre alemany d’Exteriors, Heiko Maas. Això sí, de cap manera, hi haurà «nous retards sense condicions o justificacions», ha avisat la ministra d’Afers Europeus, Amélie de Montchalin.