Disputes territorials

Trump va demanar a Erdogan que no fos «tonto» respecte a Síria

El mandatari nord-americà va enviar una carta al seu homòleg turc perquè reflexionés sobre l'ofensiva militar i va afirmar que se'l veurà sempre com un dimoni» de la història

eeuu-carta-trump-erdogan-afp

eeuu-carta-trump-erdogan-afp

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, va demanar al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, que no fos «ni tonto ni dur», en una carta que li va enviar el dia que Turquia va començar una ofensiva al nord de Síria.

«La història el veurà amb bons ulls si ho fa bé i de forma humana. Però el veurà sempre com un dimoni si no passen coses bones. No sigui dur. ¡No sigui tonto!», va escriure Trump en la missiva, difosa per una periodista de la cadena de televisió Fox News a Twitter.

En el text, el mandatari nord-americà proposa al turc treballar per aconseguir un «bon tracte» sobre Síria. «Vostè no vol ser responsable de la matança de milers de persones i no vol ser responsable de la destrucció de l’economia turca, i ho faré», va dir. «Ja vaig donar una petita mostra respecte al pastor Brunson», va apuntar Trump.

Les sancions a Turquia

Fa dos dies el Govern dels EUA va complir aquesta amenaça i va sancionar tres ministres de l’Executiu turc, a més d’anunciar una pujada dels aranzels contra l’acer turc fins al 50% i de tancar les portes a un possible acord comercial entre els dos països com a represàlia per l’ofensiva de Turquia a Síria.

En el passat, Washington ja havia imposat sancions a Ankara per l’arrest del pastor nord-americà Andrew Brunson, que es van aixecar després de posar-lo en llibertat. A la carta, Trump va assenyalar que el comandant de les Forces de Síria Democràtica (FSD), Mazlum Abdi, l’organització del qual és una aliança armada liderada per milícies kurdosíries, estava disposat a negociar amb Erdogan.

Les trucades per telèfon

Notícies relacionades

Abdi «està disposat a fer concessions que havien fet abans», va indicar Trump, que va agregar que adjuntava «de forma confidencial» una còpia d’una carta que el comandant kurdosiri li havia enviat.

El president nord-americà va concloure la seva missiva a Erdogan amb un «el trucaré més tard». Turquia va llançar una ofensiva contra les FSD el 9 d’octubre, dies després que els EUA anunciés el replegament dels seus soldats del territori sirià. L’anunci es va produir després d’una trucada entre Trump i Erdogan.