GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

«No és problema nostre», afirma Trump de la invasió turca de Síria

Les paraules del president dels EUA contradiuen l'actitud de la seva Administració, que intenta negociar un alto el foc

El dirigent també qualifica el PKK d'«una amenaça terrorista més gran que EI»

trump-casa-blanca-conferencia-ap

trump-casa-blanca-conferencia-ap

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La inconsistència i els continus canvis d’opinió de Donald Trump han sigut una constant durant la seva presidència, però en la crisi siriana estan arribant al paroxisme. El president dels Estats Units ha dit aquest dimecres que la invasió turca de Síria no és problema seu,una afirmació que arriba només dos dies després que imposés sancions contra alts càrrecs del Govern d’Ankara i amenacés de «destruir l’economia turca» si no cessa la seva ofensiva contra els kurds. «Això no és un problema entre els EUA i Turquia, com molts estúpids volen que cregueu», ha dit Trump durant una compareixença a la Casa Blanca juntament amb el president italià, Sergio Mattarella. «No som un agent de policia. És hora d’anar-nos-en a casa». 

Hores més tard, tornava a descol·locar propis i estranys amb unes altres sorprenents declaracions a l’afirmar que el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), que ha estat duent a terme una sagnant guerra de guerrilles contra Turquia durant diverses dècades, és «probablement una amenaça terrorista» més gran que el grup gihadista d’Estat Islàmic.

Pompeo, rumb a Turquia

Notícies relacionades

La caòtica improvisació que impregna la política nord-americana a Síria, palpable en la cacofonia de missatges contradictoris que surten de l’Administració, s’ha reforçat amb les paraules del cap de la diplomàcia, Mike Pompeo, que està nitté previst partir cap a Turquia acompanyat pel vicepresident, Mike Pence, per intentar negociar un alto el foc.«Ha d’aturar l’ofensiva»,ha dit referint-se al president turc, Recep Tayyip Erdogan. «Necessitem un alto el foc per començar a recompondre la situació». Res indica, no obstant, que Ankara estigui per la feina. En un discurs davant el Parlament turc, Erdogan ha rebutjat les demandes nord-americanes i ha dit que les seves tropes no s’aturaran fins que aconsegueixin imposar una «zona de seguretat» de 30 quilòmetres al territori sirià annex a la frontera turca. «Ningú pot detenir-nos», ha afirmat el líder islamista. 

La indignació que recorre Washington pels pals de cec de Trump s’ha accentuat amb l’aliança que els kurds han forjat amb el règim d’Assad després d’haver sigut abandonats pels EUA i després de l’arribada de les tropes russes a les zones que fins ara controlaven kurds i nord-americans. Però el president ha dit que no està preocupat per això. «Està bé si els russos ajuden Síria», ha recalcat en contra de l’actitud tradicional del seu país en el conflicte. I tampoc ha tingut objeccions a l’hora de criticar l’únic aliat que els EUA han tingut en la guerra siriana, unes milícies kurdes que han perdut 11.000 persones combatentEstat Islàmic sota la direcció del Pentàgon. «Síria és amistosa amb els kurds. Els kurds estan ben protegits, saben com lluitar. I, per cert, no són cap àngel».