GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Caos i barbàrie a Síria

Les milícies sirianes que lluiten amb Turquia executen de forma extrajudicial civils i combatents capturats

El conflicte ja deixa mig centenar de civils morts i més de 210.000 persones forçades a desplaçar-se

zentauroepp50384481 a man waves a syrian opposition flag reading  free syria  on191013183248

zentauroepp50384481 a man waves a syrian opposition flag reading free syria on191013183248 / BULENT KILIC

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Havrin Khakaf, una política kurdosiriana, anava amb el seu cotxe per una autopista del nord de Síria quan enmig del no-res, entre les ciutats de Tell Abyad iRas al-Ayn, un grupd’homes amb fusells kalàixnikov a l’espatlla li va donar l’alto. Tot va passar molt ràpid: els homes van disparar contra el cotxe. El conductor va ser capturat.

Ella, juntament amb altres militants kurdosirians que havien sigut prèviament capturats, va ser assassinada. Els responsables de la barbàrie es van gravar mentre disparaven. ¡Mira! ¡Mira! Grava’m a mimentre li pego amb l’arma», deien. I, després, a una altra cosa, com si res.

Van ser milicians de l’Exèrcit Lliure Sirià (ELS) –ara convertit en Exèrcit Nacional Sirià–,grup opositor a Bashar al-Assad i que ara, en aquesta operació en contra de les milícies kurdosirianes de les YPG, està utilitzant Turquia al camp de batalla com a força de xoc i, també de carn de canó. És normal: des de fa anys,Ankara protegeix, allotja als seus territoris, paga els sous i compra l’armament dels membres de l’ELS.

Amb Khakaf i uns altres més, en els cinc dies que portem d’ofensiva, els civils morts ja s’apilen: almenys 53. Són 35 al costat sirià de la frontera, segons la Mitja Lluna Vermella Kurda (MLRK), i 18 al costat turc. La majoria, a causa de bombardejos que tant un com un altre han llançat sobre les ciutats al bàndol rival.

Però n’hi haurà més, perquè aquest diumenge a la tarda un bombardeig turc ha impactat contra un comboi en què hi havia periodistes internacionals. La MLRK ha confirmat a aquest diari que en aquest atac han mort11 persones, però encara es desconeix quantes són civils i quantes, militars. Unes altres 74 estan ferides. Ara per ara no se saben les identitats perquè els cossos, diuen, han quedat destrossats.

Avançament

I precisament perquè les ciutats que són un objectiu estan enganxades a la frontera, l’avançament turc està sent molt ràpid. Aquest diumenge, després de combats intensos durant tot el cap de setmana, Turquia ha conquistat la localitat de Tell Abyad. S’espera que Ras al-Ayn caigui ben aviat. Els nord-americans, han anunciat, s’estan retirant de Kobane i Manbij per la qual cosa aquestes podrien ser les següents de la llista. Assad, de fet, hi està envianttropes per veure si pot aprofitar el buit de poder.

En total, segons ha confirmat Erdogan aquest diumenge, els soldats turcs ja controlen50 localitats al nord-est de Síria.

De la zona ja han hagut de fugirmés de 210.000 persones. Totes, en direcció al sud. I allà, a la ciutat d’Ain Issa –d’on la població també comença a marxar desesperada–, aquest diumenge, un grup de 750 membres d’Estat Islàmic, només dones amb els seus fills, han aprofitat el caos per fugir de la presó en què estaven tancats, han dit les YPG en un comunicat.L’Observatori Sirià per als Drets Humans, no obstant, situa la xifra d’escapats en 100.

«El món ho pagarà car»

Notícies relacionades

Una vegada s’han confirmat els assassinats de Khakaf i altres combatents de les YPG capturats, es consumen les sospites de crim de guerra. Portaveus de l’ELS han assegurat que hoinvestigaran i castigaran degudament els responsables. Han aprofitat, a més, per demanar als seus soldats que deixin de gravar-se en combat.

Mentrestant, Khabat plora la mort de la política. «No pot ser. No pot ser que l’hagin matat. No... Jo la coneixia...», diu per telèfon i entre sanglots aquesta periodista de Qamishli. Intenta continuar, però una barreja de ràbia i dolor l’hi impedeixen: «El món pagarà pel que està passant. Els gihadistes s’escapen; els islamistes ens massacren. El món ens ha abandonat. Avui paguem nosaltres amb la nostra sang. Però que ho sapigueu: demà sereu vosaltres els que ho pagareu. I el preu serà molt alt».