Torna la normalitat

Acord a l'Equador que posa fi a 12 dies de protestes

El president Lenín Moreno deroga el decret sobre els combustibles que va encendre la metxa del descontentament

Tant el Govern com el moviment indígena se senten guanyadors del pols

moreno

moreno / Fernando Vergara (AP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern i el moviment indígena equatorians van arribar finalment a un acord per derogar el decret 883, que va eliminar el subsidi als combustibles i va provocar 12 dies dies de protestes que van deixar almenys cinc morts, nombrosos ferits i gairebé un miler de detinguts. L’origen del conflicte va ser tan alt que el president, Lenín Moreno, va decretar un estat d’excepció i el toc de queda a Quito.

Les negociacions que van propiciar l’ONU i l’Església van arribar a bon port quan pocs confiaven en aquest desenllaç. Diumenge a la nit es van asseure al voltant d’una mateixa taula Moreno, el seu equip i representants de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador (Conaie). Després d’hores de converses, el mandatari va acceptar deixar sense efecte la mesura que havia encès la metxa a l’habilitaralces del preu dels combustibles de fins al 100%. La moneda de canvi acceptada per la Conaie és que les autoritats elaboraran noves disposicions amb l’objectiu de protegir dels efectes de l’ajustament els sectors socials més desfavorits. Però queda una discrepància latent: el projecte de reforma laboral pactat amb el Fons Monetari Internacional (FMI) que habilita la reducció de salaris i vacances en els empleats públics.

«S’acaben les mobilitzacions i mesures de fet a tot Equador», va informar Arnauld Peral, de la representació de les Nacions Unides i immediatament es va trencar el rígid silenci del toc de queda a la capital. Milers de persones van sortir als carrers a celebrar l’entesa. «¡El poble unit mai serà vençut!», van cridar lescomunitats originàriesal compàs de tambors.

Mitigar la derrota

Notícies relacionades

Per a la Conaie ha sigut una «victòria de la lluita popular» però va advertir que «això no acaba fins que l’acord es concreti». Fins al moment, va reconèixer, la taula tècnica funciona de «manera eficaç».  El moviment indígena es va comprometre acontribuir a la netejadels carrers del país que van ser escenaris d’enfrontaments i barricades.

«L’anhel de pau és més fort que les nostres diferències», va dir Moreno. El president es va sentir guanyador perquè en les hores més àlgides del conflicte va haver d’abandonar Quitoi mudar-se a la ciutat costanera de Guayaquil, a 500 quilòmetres. «Una solució per al país», va dir. I va afirmar que s’ha frenat «el cop correistai la impunitat». El seu exmarmessor, l’exmandatari Rafael Correa, també va tenir coses a dir. «En  típiques tàctiques de les dictadures, després de neutralitzar els indígenesneutralitzar, el Govern ha arremès amb tot contra els correistes, i s’inventaran falsos positius per mirar de mitigar la seva derrota. Per descomptat, la premsa aplaudirà tant abús i canallada».