EL PITJOR EN DÈCADES

Almenys 18 morts al Japó després del pas del tifó 'Hagibis'

Molts rius s'han desbordat en tot el país i han inundat edificis i provocat esllavissades

japon hagibis / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Almenys 18 persones han mort i 13 estan desaparegudes després que el centre, l’est i el nord-est del Japó del potent tifó ’Hagibis’ s’hagin vist afectats per les pluges torrencials que han provocat el desbordament de molts rius en àrees residencials del país. A més, prop de 150 persones han resultat ferides en tot l’arxipèlag, segons les xifres dels cossos de rescat i autoritats locals obtingudes pels mitjans japonesos. El tifó s’ha debilitat després de passar pel territori japonès i ara és un cicló extratropical.

La cadena pública NHK difon des de primera hora d’aquest diumenge imatges d’àrees residencials inundades pels desbordaments fluvials i de les tasques de rescat.

En la prefectura de Nagano, una de les més afectades, les pluges torrencials han provocat el desbordament del riu Chikuma, que travessa la regió, afectant diverses localitats situades al seu costat i arrossegant vehicles. Tres persones han sigut rescatades en episodis d’aquesta índole, però tres més continuen desaparegudes.

A la localitat de Sano, a Tochigi, el desbordament del riu Akiyama ha inundat una zona residencial i els equips de rescat estan immersos en el desallotjament de les vivendes.

El Govern central ha mobilitzat uns 27.000 efectius de les Forces d’Autodefensa (l’exèrcit) per participar en les tasques, segons xifres recollides per l’agència de notícies Kyodo.

A Muromori, Miyagi, l’ajuntament s’ha inundat i hi ha àrees on s’han produït esllavissaments de terra i zones aïllades per la inundació de carreteres.

Operació rescat al riu Tama

Tòquio, les aigües del riu Tama també han depassat el seu límit i s’han inundat les plantes baixes d’alguns edificis, inclòs un hospital. Un equip del cos local de bombers està intentant comprovar si tothom es va poder refugiar amb èxit. Almenys una persona ha mort, segons NHK. Els voltants d’aquest riu són un lloc habitual d’acampada de persones sense llar i les tasques de recerca i rescat continuen a mesura que retrocedeix el nivell de l’aigua.

També a la capital, set dels 12 tripulants d’un vaixell de càrrega amb bandera panamenya estan desapareguts i un va morir després que la força del ‘Hagibis’ enfonsés el vaixell ancorat a la badia. Segons la guàrdia costanera, la tripulació estava formada per tres tripulants de Myanmar, set de la Xina i dos del Vietnam. Cinc d’ells van ser rescatats de matinada, però un va morir més tard, informa Kyodo.

A les regions de Tohoku (nord-est) i Kanto, on es troba Tòquio, la quantitat de pluja registrada des de dissabte equival al 30 o al 40% de la quantitat habitual en un any, va assenyalar NHK.

Les companyies propietàries d’algunes preses han autoritzat l’alliberament d’aigua com a mesura d’emergència per evitar que rebentessin, cosa que en alguns casos va augmentar encara més el cabal de rius ja desbordats. L’Agència Meteorològica del Japó (JMA) insta la població a mantenir-se alerta malgrat que el tifó ja hagi passat pel risc d’inundació, lliscaments i esllavissaments de terra a causa del reblaniment del terreny per les pluges.

Alerta per esllavissaments de terra

Notícies relacionades

S’ha informat sobre uns 50 esllavissaments de terrai l’ensorrament de pendents sobre algunes vivendes en zones rurals, que han deixat diverses víctimes i desapareguts. A la localitat d’Ichihara, a Chiba (a l’est de Tòquio), un tornado va destruir 12 cases i en va fer malbé més de 70. També va fer tombar el vehicle d’un home d’uns 50 anys, que va morir.

El pas del ‘Hagibis’, el dinovè tifó d’aquesta temporada al Pacífic i un dels més forts que han colpejat el Japó en dècades, va paralitzar aquest dissabte el transport de la regió i, tot i que els serveis es van anar restablint gradualment, es van haver de cancel·lar més de vols programats per a aquest diumenge.

Temes:

Huracans Japó