EL DILEMA DEL REGNE UNIT

Crítiques a Johnson pel discurs d'Isabel II sobre el 'brexit'

L'oposició censura les referències a la retirada de la UE entre els plans de govern que enunciarà la reina d'Anglaterra

Sense acord de sortida i sense majoria a la Cambra dels Comuns, el mandatari difícilment pot complir les seves promeses

zentauroepp50209253 03 october 2019  england  london  british prime minister bor191003184951

zentauroepp50209253 03 october 2019 england london british prime minister bor191003184951 / Victoria Jones

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Isabel II pronuncia aquest dilluns el tradicional, Discurs de la Reina, en una elaborada cerimònia amb desfilada de carrosses, erminis, la pesada corona que simbolitza la monarquia i tota la pompa amb què se celebra des de fa gairebé cinc-cents anys l’obertura del Parlament britànic.

Però si la coreografia i el decorat són els mateixos, les circumstàncies en què la sobirana presentarà els plans del govern per a la pròxima legislatura, són dramàtiques i excepcionals. La possibilitat d’aconseguir un acord per al brexit continua sent molt incerta.brexit La celebració d’eleccions anticipades o fins i tot un segon referèndum, són opcions que estudien els partits de l’oposició.

Promeses sense garanties

La sobirana llegirà el programa de govern de Boris Johnson, amb 22 propostes, la peça central del qual és la llei de retirada de la Unió Europea. llei de retirada de la Unió Europea Es tracta del paquet de promeses legislatives d’un primer ministre sense majoria a la Cambra dels Comuns i, per tant, sense capgarantia que les pugui complir. Plans per després de la ruptura, com la legislació per acabar amb la llibertat de moviment dels ciutadans de la UE, i introduir «un sistema global d’immigració just». Johnson també anunciarà mesures casolanes, sobre policia, sanitat, vivenda social.

«Solucionar el brexit el 31 d’octubre és absolutament crucial, però els britànics volen alguna cosa més de nosaltres. Aquest és un ‘Discurs de la Reina’ optimista i ambiciós», afirma el primer ministre.  Per als laboristes el paquet legislatiu, presentat abans d’unes eleccions generals, és pura propaganda. «És una farsa», s’indigna Jeremy Corbyn. «No té intenció de complir el programa i utilitza la reina com a propaganda preelectoral del Partit Conservador».

Compromís inevitable

Johnson i el seu equip consideren que encara hi ha prou temps per aconseguir un pacte amb Brussel·les i aprovar-lo al Parlament abans del 31 d’octubre. Des de divendres, una dotzena d’oficials britànics prenen part en les «intenses discussions tècniques», a Brussel·les, per aconseguir un nou acord. Ningú ha explicat, no obstant, a Londres en què consisteixen les modificacions realitzades pel primer ministre.

Notícies relacionades

Certes concessions sobre la frontera a Irlanda del Nord podrien ser totalment inacceptables per als unionistes i el sector més euroescèptic dels tories. Els temps, no obstant, canvien i el llenguatge bèl·lic de «traïdors» i «rendits» ha sigut de moment desterrat. Un dels més destacats capitostos del grup ultraconservador, Jacob Rees-Mogg, actual líder de la Cambra dels Comuns, va afirmar aquest diumenge que un «compromís» amb la UE és inevitable i s’ha de«confiar», que el primer ministre aconseguirà un acord acceptable per als diputats que recolzen la sortida.

Sessió d’emergència

Corbyn ha rebutjat per endavant la idea de sotmetre a referèndum la possible proposta d’acord que pugui assolir Johnson amb la UE, una cosa que podria plantejar el primer ministre en la sessió d’urgència de la Cambra dels Comuns convocada per a aquest dissabte, després de la cimera que dijous i divendres celebraran dels mandataris de la UE. Desesperat ara per aconseguir un acord, Johnson té previst a començaments d’aquesta setmana, mantenir sengles converses telefòniques amb la cancellera alemanya, Angela Merkel i el president de França, Emmanuel Macron.