EL DILEMA DE LA GRAN BRETANYA

Barnier diu que hi ha temps per a un acord del 'brexit' «si hi ha voluntat»

El negociador en cap de la UE desmunta la proposta britànica davant l'Eurocambra

El dirigent adverteix que l'oferta de Johnson no resol els quatre grans problemes

zentauroepp50319952 european union chief brexit negotiator michel barnier looks 191009185319

zentauroepp50319952 european union chief brexit negotiator michel barnier looks 191009185319 / KENZO TRIBOUILLARD

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Si bé resulta molt difícil, amb bona voluntat per les dues parts continua sent possible arribar a un acord [sobre el brexit] amb els britànics». Després de les explosives paraules del president de la UE, Donald Tusk, aquest dimarts acusant el primer ministre britànic, Boris Johnson, d’iniciar un «joc de culpes estúpid», el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, ha intentat tornar una mica de calma a un debat tens i complicat sobre el qual no tira la tovallola. 

«En aquest moment greu i important seguirem amb calma, atents i constructius i alhora respectuosos amb el Regne Unit i els seus dirigents», ha exposat davant un Parlament Europeu on ha anat a fer un balanç al costat del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, que s’ha desentès de l’estratègia de Johnson. «No excloc la possibilitat que s’arribi a un acord. Michel [Barnier] i jo continuem treballant però no volem participar en aquest  joc de culpes que han començat a Londres», ha avisat el luxemburguès.

Solucions precises

Notícies relacionades

La realitat, no obstant, és que l’acord continua estant lluny. «Per dir-lo d’una forma simple i franca, objectivament, mentre parlo, no estem a punt d’arribar a un acord», ha admès Barnier que aquest dijous es reuneix a la capital comunitària amb el secretari d’Estat britànic per al ‘brexit’, Steve Barclay. El francès ha aprofitat la seva intervenció per desmuntar punt per punt la proposta britànica que, segons ha avisat, no soluciona quatre grans problemes.

Ni el control de mercaderies a l’illa d’Irlanda, ni l’aplicació d’una xarxa de seguretat operativa des del minut u que garanteixi la integritat del mercat únic, ni el veto unilateral del Parlament nord-irlandès ni la futura relació que obre la porta al dúmping social o mediambiental. «Necessitem avui, no demà, solucions precises, operatives i legalment vinculants per a les dues parts», ha reclamat. L’objectiu continua sent tancar un acord a la cimera de líders de la UE del 17 i 18 d’octubre. Només si s’aconsegueix el Parlament de Westminster celebrarà una sessió especial per votar el possible pacte.