CRISI POLÍTICA ALS EUA

Trump bloqueja oficialment el Congrés en la investigació de l''impeachment'

L'advocat de la Casa Blanca envia una carta al Congrés anunciant que no col·laboraran amb les indagacions

zentauroepp50193893 president donald trump speaks during a meeting with finnish 191002200658

zentauroepp50193893 president donald trump speaks during a meeting with finnish 191002200658 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El bloqueig de Donald Trump a la investigació posada en marxa pels demòcrates al Congrés per al seu ‘impeachment’ s’ha oficialitzat aquest dimarts en una brutal carta de vuit pàgines en què la Casa Blanca ha anunciat que el president i la seva Administració no cooperaran amb les indagacions «sota les actuals circumstàncies». El pas, que pot afavorir el president allargant els temps del procés, arriba després de diversos esforços de l’Administració per bloquejar l’entrega de documents i compareixences de testimonis i obre una nova fase d’enfrontament, una autèntica guerra, entre els poders executiu i legislatiu.

La missiva està escrita i firmada en nom de Trump pel principal advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, i va dirigida a la ‘speaker’ Nancy Pelosi i els presidents dels comitès d’Intel·ligència, Afers Exteriors i Supervisió. En aquesta s’arriba a qualificar de «partidista i inconstitucional» la investigació per al judici polític a Trump oberta després que es conegués la problemàtica trucada al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en què va pressionar perquè s’investigués el seu rival polític Joe Biden.

«Simplement intenten anul·lar els resultats de les eleccions del 2016 i deixar el poble americà sense el president que han elegit lliurement», es llegeix al document, on Cipollone assegura també que l’‘impeachment’ «és una pura estratègia política que va començar el dia en què va prendre possessió i potser fins i tot abans».  El Congrés té autoritat constitucional per investigar.

Obstrucció

L’oficialització del bloqueig arriba hores després que, aquest mateix dimarts, el Departament d’Estat frenés, segons un tuit de Trump per decisió seva, la compareixença a porta tancada davant dels tres comitès de l’ambaixador de Washington davant de la Unió Europea, Gordon Sondland, a qui aquest dimarts a la nit els demòcrates han enviat una citació per comparèixer i facilitar documents. El paper en les pressions a Kíev de l’enviat davant de Brussel·les, un empresari hoteler sense experiència diplomàtica prèvia nomenat per Trump s’havia confirmat la setmana passada quan un altre antic funcionari, l’enviat especial per a Ucraïna Kurt Volker, va facilitar als comitès del Congrés diversos documents i missatges de text. Volker va dimitir després d’esclatar l’escàndol i no està sotmès ja a les ordres del Departament d’Estat i la Casa Blanca.

Notícies relacionades

El que ha passat en les últimes hores intensifica la possibilitat que els demòcrates sumin a la llista de potencials càrrecs contra Trump el d’obstrucció, una cosa que el Congrés ja va fer quan va preparar el seu cas contra Richard Nixon (que va dimitir abans de ser sotmès al judici polític). Aquest dimarts, fins i tot abans que la Casa Blanca enviés la carta negant-se a col·laborar, el demòcrata que presideix el Comitè d’Intel·ligència, Adam Schiff, havia dit que consideraven impedir el testimoni de Sondland i l’entrega dels seus documents «contundent prova addicional de l’obstrucció de les funcions constitucionals del Congrés».

És un pas que políticament podria resultar més complicat per als demòcrates, especialment els més conservadors, que com Nancy Pelosi volien centrar el procés d’‘impeachment’ en els potencials «delictes i faltes» de Trump en el cas concret de les pressions a Ucraïna.