EL DILEMA DEL REGNE UNIT

L'enorme factura del 'brexit' sense acord

El dèficit públic pot disparar-se fins al 90% del PIB, xifra que no s'assolia des dels anys 60

zentauroepp36382910 mas peri dico  brexit  the vote leave battle bus was unveile190902110034

zentauroepp36382910 mas peri dico brexit the vote leave battle bus was unveile190902110034

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La sortida sense acord del Regne Unit de la Unió Europea serà una urpada per a l’economia del país i el món dels negocis. Informes i documents donats a conèixer aquest dimarts adverteixen d’una pujada meteòrica del dèficit públic britànic i de costos extrabilionaris per a les companyies dedicades a la importació i exportació.

El dèficit més gran en mig segle

El dèficit públic es dispararà a límits estratosfèrics en cas d’un ‘brexit’ sense cap pacte. El deute, que a l’agost havia descendit al 80,9%, superarà el 90% del Producte Interior Brut per primera vegada des de la dècada dels anys 60. Així ho adverteix l’últim informe de l’Institut d’Estudis Fiscals (IFS), un prestigiós centre de reflexió que pren regularment la temperatura a l’economia. La ruptura abrupta portarà una caiguda de l’activitat econòmica i, per tant, una retallada dels ingressos fiscals. El Govern haurà de posar en marxa un pla de rellançament pressupostari per sostenir l’economia, una cosa que sobrecarregarà encara més els comptes públics.

L’IFS calcula que el dèficit superarà els 50.000 milions de lliures (55.000 milions d’euros) el pròxim any, equivalent al 2,3% del PIB, després d’haver quedat reduït a l’1,2% en l’exercici 2018-2019, el més baix dels últims 17 anys. Amb les eleccions anticipades en ment, el ministre de Finances, Sajid Javid, es disposa a presentar el seu primer pressupost amb milers de milions de lliures destinades a serveis públics.

Costes bilionaris dels nous controls duaners

Omplir els formularis duaners del comerç entre el Regne Unit i la Unió Europea, en cas d’un ‘brexit’ sense acord, costarà a les companyies britàniques d’importació i exportació 5.000 milions de lliures (5.578 milions d’euros) extra a l’any, segons un document de l’Agència Tributària britànica (Her Majesty Revenue and Customs, HMCR ), publicat pel ‘Financial Times’. Completar la paperassa de cada càrrega requerirà a un empleat entorn d’una hora i 45 minuts, cosa que equivaldrà a un cost equivalent a 31 euros, que pot arribar a assolir els 62,5 euros. «El cost final de completar les declaracions de duanes serà significativament variable d’uns negocis a uns altres, depenent de la freqüència del seu comerç», assenyala l’informe.

Notícies relacionades

Confirmació del pla d’aranzels

Boris Johnson ha assumit amb poques variacions el règim elaborat per la seva antecessora, Theresa May. Es redueixen els aranzels a la importació de nous camions, del 22% al 10%, però s’eleva el preu de la roba importada del 8% al 12%. Firmes espanyoles com Inditex, Mango, Desigual, Porcelanosa i Osborne, que ara no paguen aranzels, els hauran d’abonar, en cas de sortida sense acord.