EXAMEN A LA COMISSIÓ EUROPEA

Dos candidats a comissari europeu expulsats i tres en quarantena

Setmana negra per a l'equip que ha d'acompanyar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

El ministre en funcions, Josep Borrell, s'enfronta aquest dilluns al seu examen oral per ser cap de la diplomàcia europea

zentauroepp48805422 file photo  spain s foreign minister josep borrell attends a191004203728

zentauroepp48805422 file photo spain s foreign minister josep borrell attends a191004203728 / Yiannis Kourtoglou

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La primera setmana d’exàmens orals als candidats acomissari europeuha deixat baixes importants que posen en un compromís el nou equip de govern de la presidenta electa de laComissió Europea,Ursula von der Leyen. Ursula von der LeyenL’alemanya s’ha vist obligada a demanar a Hongria i Romania el reemplaçament dels seus respectius candidats pel veto del’Eurocambra, que tampoc ha aprovat els designats per Polònia (Janusz Wojciechoski), Suècia (Ylva Johansson) i França (Sylvie Goulard). Aquests tres últims tindran una segona oportunitat aquesta pròxima setmana, que serà clau també per al ministre d’Exteriors espanyol en funcions,Josep Borrell.

El cap de ladiplomàcia espanyola, que es postula com a futur alt representant per a la política exterior de la UE i vicepresident de la Comissió, és conscient que tindrà un examen difícil. En contra seu juguen una sèrie de casos polèmics que han entelat la seva trajectòria en els últims anys. Des de la multa de 30.000 euros que li va imposar la Comissió Nacional del Mercat de Valors per la vendad’accions d’Abengoa quan era conseller de la companyia per utilitzar «informació rellevant que encara no havia sigut publicada», fins a la seva dimissió forçada com a president del’Institut Universitari Europeu de Florència per conflicte d’interès al cobrar alhora 300.000 euros per pertànyer al consell d’administració d’Abengoa.  

Sense oblidar tampoc el fet que haurà d’intervenir entreKosovo i Sèrbiaquan Espanya és un dels cinc estats membres que no reconeixen la independència del territori. Tot i així és improbable que acabi apartat de la carrera. «Probablement té elcurrículummés destacat de tots els comissaris», admet un eurodiputat del PPE. «S’haurà de veure quin és el to amb el qual ve, però el PPE sempre és constructiu», asseguren des de la principal formació de la Cambra.

Setmana clau de repesca

A més de sobre Borrell, tots els ulls estaran posats en els tres candidats a vicepresidents –Frans Timmermans, Margrethe Vestager i Valdis Dombrovkis– i en els tres polítics que no han aconseguit l’aprovat a la primera i que han d’anar a la repesca: l’ultraconservador polonès Janusz Wojciechoski (Agricultura), la socialista sueca Ylva Johansson (Interior) i, sobretot, la liberal francesa Sylvie Goulard (Mercat interior i indústria de la defensa). 

Notícies relacionades

En el cas dels dos primers el problema està en la sevafalta de coneixementssobre la cartera assignada. En el de Goulard, la candidata de ni més ni menys que el president francès,Emmanuel Macron, el problema no és la seva preparació, sinó la seva integritat política. I és que és l’única que té oberta una investigació de l’oficina antifrau de la UE (OLAF) per l’ús irregular dels fons de l’Eurocambra per a assistents –una cosa que ja li va costar el lloc de ministra de Defensa a França– i que a més ha cobrat 13.000 euros al mes delthink tank nord-americà Bergrruen per tasques de consultoria quan era eurodiputada. Les seves explicacions no han convençut i aquesta setmana haurà de respondre de nou per escrit i possiblement ser objecte d’unsegon test oral.

L’Eurocambra també haurà d’escoltar els nous candidats d’Hongria i Romania tot i que de moment no hi ha data. En el cas hongarès, el Govern de Viktor Orbán ha elegit el seu ambaixador davant de la UE, Oliver VarhelyiRomania, per la seva part, ha enviat diverses opcions, però de moment la persona elegida no ha sigut entrevistada per Von der Leyen, cosa que podria complicar encara més la tasca ja que el vot d’investidura està previst per al 23 d’octubre.