Trump demana públicament a la Xina i Ucraïna investigar els Biden

La demanda del president mira de desviar l'atenció davant del possible 'impeachment'

Fer aquesta petició en privat a Zelenski li ha valgut l'obertura del procés per ser destituït

President Donald Trump talks with reporters on the South Lawn of the White House in Washington, Sunday, Sept. 22, 2019, as he prepares to board Marine One for the short trip to Andrews Air Force Base. Trump is traveling to Texas and Ohio before heading to New York for the upcoming United Nations General assembly. (AP Photo/Susan Walsh)

President Donald Trump talks with reporters on the South Lawn of the White House in Washington, Sunday, Sept. 22, 2019, as he prepares to board Marine One for the short trip to Andrews Air Force Base. Trump is traveling to Texas and Ohio before heading to New York for the upcoming United Nations General assembly. (AP Photo/Susan Walsh) / Susan Walsh (AP)

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha demanat públicament aquest dijous tant a Ucraïna com a la Xina que iniciïn «una gran investigació» sobre l’exvicepresident i candidat demòcrata Joe Biden i el seu fill Hunter, a qui acusa, sense donar cap prova ni detall, de corrupció als dos països. La declaració, realitzada davant la premsa als jardins de la Casa Blanca abans de sortir de viatge cap a Florida, ha sacsejat Washington, on els demòcrates van obrir dimarts de la setmana passada al Congrés una investigació sobre un potencial ‘impeachment’ precisament perquè Trump va demanar aquesta investigació del seu rival polític en una trucada privada amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

La petició de Trump, almenys en la superfície, desafia tota lògica. No només ratifica la petició d’ingerència estrangera en el procés electoral nord-americà (una cosa que ja va fer quan era candidat demanant el 2016 a Rússia que busqués 30.000 correus electrònics de Hillary Clinton), sinó que l’amplia ara a Pequín. En l’explosiva declaració, no obstant, bateguen indicis d’una tàctica, o fins i tot d’una estratègia, per intentar guiar a favor seu el focus de les investigacions o la cobertura mediàtica.

Qüestió d’estat

Notícies relacionades

Trump, que ha reconegut que no ha demanat a Xi Jinping que iniciï la investigació tot i que diu que «certament és una cosa que es pot començar a pensar», intenta convertir en qüestió d’estat, o almenys dotar-ho d’aquesta pàtina, el que els demòcrates i l’analista d’intel·ligència que va fer saltar les alarmes per la trucada a Zelenski creuen que és «abús del poder de càrrec» per interès electoral personal. En la seva controvertida petició a la Xina, per exemple, ha suggerit que la suposada corrupció de Hunter Biden (no demostrada) i el suposat ús que Joe Biden va fer de la vicepresidència per protegir el seu fill d’investigacions (tampoc demostrat) han estat darrere del «tracte avantatjós que Pequín ha rebut durant tants anys i amb el qual han estat estafant els nord-americans».

Aquest suposat tracte favorable al gegant asiàtic està argumentalment en l’arrel de la guerra comercial que ha obert el proteccionista i populista Trump. La setmana que ve una delegació del gegant asiàtic serà a Washington per a una altra ronda de negociacions en aquesta guerra comercial.