RESOLUCIÓ JUDICIAL

La llei de l'avortament a Irlanda del Nord pot tenir els dies comptats

L'actual legislació viola els drets humans, segons la sentència del Tribunal Superior de Belfast

zentauroepp50208114 belfast  northern ireland   october 03  sarah ewart reacts o191003142219

zentauroepp50208114 belfast northern ireland october 03 sarah ewart reacts o191003142219 / Charles McQuillan

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Sarah Ewart va decidir avortar l’any 2013. No va ser una decisió fàcil, com ella mateixa ha reconegut, però els metges no li van donar cap esperança. El fetus s’estava desenvolupant fora de l’úter i moriria al seu ventre, o si arribava al part, el nounat no sobreviuria ni unes hores. Ewart, que ara té 29 anys, va decidir sotmetre’s a un avortament terapèutic, però l’operació és il·legal a Irlanda del Nord, on viu. L’única solució que li va quedar, va ser desplaçar-se a una clínica a Londres. Al trauma i el dolor es va sumar la despesa econòmica del viatge.

Després de la ingrata experiència va decidir que cap altra dona havia de passar per una cosa així. Aquest dijous, després de sis anys de batalla, el Tribunal Superior de Belfast va declarar que la llei actual sobre la interrupció de l’embaràs viola els drets humans. La demandant no va poder «rebre tractament a Irlanda del Nord pel risc a ser processada», va assenyalar la jutge. «Ha sigut un gegantí estrès emocional per a la meva família durant sis anys», va declarar la Sarah. «La sentència és un pas decisiu en la nostra campanya contra les lleis caduques, que prohibeixen avortar a Irlanda del Nord. Mai havíem d’haver arribat a aquest punt».  

Notícies relacionades

L’avortament es va liberalitzar a Anglaterra, Escòcia i Gal·les el 1967, però la legislació mai es va estendre a Irlanda del Nord, una societat ultraconservadora on el tema continua despertant una gran controvèrsia. Membres de grups antiavortistes com Precious Life, van protestar a les portes del tribunal. «És un dia molt trist perquè la justícia ha negat el dret a la vida dels nens no nascuts», va assenyalar la portaveu del grup, Bernie Smyth.

Dies comptats 

Segons la legislació actual, l’avortament només és possible a Irlanda del Nord si la vida de la dona està en perill o corre el risc de patir danys mentals o físics permanents.  Ni tan sols és admissible en cas de violació, incest o anormalitats mortals al fetus. Però la normativa pot tenir els dies comptats. La decisió judicial coincideix amb una iniciativa impulsada des del Parlament de Westminster.  Si l’Assemblea d’Irlanda del Nord, tancada des de fa més de dos anys per querelles internes dels dos partits governants, no queda restaurada per al 21 d’octubre, el Govern britànic estendrà a la província la legislació sobre la liberalització de l’avortament i el matrimoni entre persones del mateix sexe que ja regeix a la resta del Regne Unit. La Sarah espera aquest moment. «La gent que no vol seguir endavant amb el seu embaràs ha de tenir aquesta opció», va assenyalar.