NOU ESCÀNDOL

Ucraïna fa equilibris per no veure's perjudicada per la polèmica de Washington

Periodistes i analistes a Kíev alerten del risc que la conversa entre Trump i Zelenski irriti la UE i el Partit Demòcrata als EUA

zelenski

zelenski

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Perfil baix i ambigüitat calculada. Amb aquestes quatre paraules es pot definir la reacció del lideratge ucraïnès, encapçalat per Volodímir Zelenski, un humorista esdevingut en president fa només uns quants mesos, a la tempesta política desencadenada a Washington arran de les pressions telefòniques del líder de la Casa Blanca, Donald Trump, perquè investigui Joe Biden, Donald Trumpel seu principal rival en la carrera presidencial. Periodistes i analistes a Kíev alerten dels enormes riscos que comporta per al país eslau trobar-se en el centre d’una controvèrsia política de tant calat, en la qual hi ha en joc ni més ni menys que la presidència dels EUA.

«L’única persona que em pot pressionar és el meu fill, que té sis anys», es va afanyar a puntualitzar, amb una mica d’humor, el president ucraïnès al cap de poques hores d’haver esclatat l’escàndol, com volent restar importància al contingut de la conversa.

Però la possibilitat que la controvèrsia posi en qüestió els recolzaments internacionals que Ucraïna necessita per afrontar una guerra atiada des de Rússia, el poderós veí de l’est, és molt present. «Crec que les conseqüències poden ser molt negatives, perquè la publicació de la transcripció de la conversa pot alienar els demòcrates ja que Zelenski sona com disposat a donar llum verda a la investigació del ‘cas Biden’, cosa que significaria que és un cas polític, i alienar els europeus perquè Zelenski sembla que està d’acord amb Trump quan diu que no estan fent prou a favor d’Ucraïna», explica des de Kíev Volodímir Yermolenko, periodista, filòsof i director d’UkraineWorld.com, una pàgina web que recopila articles i anàlisi sobre temes ucraïnesos.

Notícies relacionades

De fet, algunes veus europees de pes, com ara la de l’exministre suec d’Exteriors Carl Bildt, que el 2015 va passar a formar part del denominat Consell Consultiu Internacional Ucraïnès sobre les Reformes, van criticar l’actuació de Zelenski quan es va difondre la transcripció de la conversa. «No crec que Zelenski hagi fet cap favor al seu país jugant amb els pitjors instints de Trump i parlant malament del que Europa ha fet pel seu país; sembla que ignora les dades», ha escrit Bildt a Twitter. Alguns portaveus governamentals europeus han expressat en veu baixa la seva irritació amb el cap de l’Estat ucraïnès.   

Gairebé sense oposició

Això sí. La difusió del diàleg telefònic amb Trump sembla que no posarà en un compromís Zelenski a l’interior del país, almenys de moment. Després de les seves aclaparadores victòries electorals, l’exhumorista gaudeix d’una «majoria parlamentària» i la seva popularitat «supera el 70%», recorda l’analista Yermolenko. Alguns diputats com Oleksii Hontxarenko, vinculats aPetró Poroixenko, l’anterior cap de l’Estat, han exigit la difusió de la gravació completa i han criticat que el país es trobi immers en la polèmica. «Som part de les eleccions dels EUA i no m’agrada», han indicat.