TENSIÓ AL GOLF

L'Aràbia Saudita demana una «una acció forta» però pacífica contra l'Iran

El príncep hereu afirma que una guerra contra Teheran representaria un «col·lapse de l'economia global»

zentauroepp50131827 file   in this sept  18  2019  file photo  saudi arabia s cr190930100424

zentauroepp50131827 file in this sept 18 2019 file photo saudi arabia s cr190930100424 / Mandel Ngan

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, ha advertit que una guerra contra l’Iran arruïnaria l’economia mundial i provocaria la pujada en picat del preu del petroli. En una entrevista en el programa 60 minutos emesa aquest diumenge pel canal nord-americà CBS, Bin Salman es va mostrar partidari de dur a terme «una acció forta i ferma» contra l’Iran, però buscar una solució pacífica.

«La regió [del Golf] representa sobre el 30% delssubministraments d’energia del món, sobre el 20% del tràfic comercial mundial i al voltant del 4% del PIB mundial. Imagini que aquestes tres coses s’aturen. Seria un col·lapse total de l’economia global», va afirmar el príncep. «Si el món no duu a terme una acció forta i ferma per dissuadir l’Iran, veurem noves escalades que amenaçaran els interessos mundials», va dir.

«Els subministraments de petroli es veuran afectats i els preus pujaran a xifres inimaginablement altes que no hem vist en les nostres vides», va remarcar MBS, les sigles per les quals es coneix el príncep saudita. Sobre les tensions amb l’Iran, va assenyalar que els atacs contra dues plantes de la petroliera estatal saudita Aramco, el 14 de setembre, van ser obra de l’Iran i es podien considerar com «un acte de guerra», tal com va dir el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo. Els rebels houthis del Iemen, avalats per l’Iran i en guerra amb l’Aràbia Saudita, van reivindicar els atacs. Washington i Riad acusen Teheran d’haver-los comès directament, però els iranians ho neguen.

L’assassinat de Khashoggi

Notícies relacionades

MBS està a favor que el president nord-americà, Donald Trump, es reuneixi amb el de l’Iran, Hassan Rouhani, per negociar un acord després de la ruptura, per part dels EUA, del pacte nuclear multilateral del 2015. Però va acusar els iranians de no voler asseure’s a la taula.

D’altra banda, MBS va negar haver ordenat l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul, comès fa un any per 15 saudites, alguns d’ells, membres dels serveis d’Intel·ligència i assessors del príncep hereu. Però va assumir la seva «plena responsabilitat».