La crisi al país sud-americà

Nacions Unides investigarà la situació dels drets humans a Veneçuela

L'ONU va demanar a Caracas que col·labori amb la missió que investigarà els problemes creixents en aquest país

D'altra banda, el Govern de Maduro va demanar que l'ONU faci el mateix amb Washington i va agitar el fantasma d'una intervenció militar

delcy-rodrguez

delcy-rodrguez / Craig Ruttle (AP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Les Nacions Unides han decidit involucrar-se més en la situació veneçolana i crear una «missió internacional independent» que «determini» l’abast de les violacions als drets humans comeses pel Govern de Nicolás Maduro. El Consell de Drets Humans de l’ONU va instar el Palau de Miraflores a cooperar «sense traves» amb la delegació que eventualment encapçalaria l’alta comissionada, Michelle Bachelet. La resolució va tenir llum verda amb el recolzament de 19 països, entre aquests Espanya. La Xina i Cuba, aliats de Caracas, s’hi van oposar. Es van comptabilitzar 21 abstencions. En els seus fonaments, l’ONU insisteix en la necessitat d’una sortida «pacífica, democràtica i constitucional» del conflicte intern. D’altra banda va rebutjar la «ingerència militar, de forces de seguretat o de serveis d’intel·ligència estrangers».

La possibilitat d’un dictamen d’aquesta naturalesa no va sorprendre ningú des del moment que Bachelet va donar a conèixer a Ginebra les seves conclusions sobre el cas veneçolà. L’informe va ser lapidari i va provocar la ira del madurisme, especialment per haver atribuït a les forces de seguretat la comissió d’execucions extrajudicials i fets aberrants. Bachelet va censurar Washington per les sancions econòmiques i va demanar al Govern i l’oposició reprendre el camí de les negociacions per resoldre una crisi de dimensions històriques. També va reconèixer que Maduro és el president legítim. Res d’això va acontentar el Palau de Miraflores. 

LA REACCIÓ DE CARACAS

En aquest context, aquest divendres la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, va sol·licitar al’Assemblea General de les Nacions Unides que s’investigui els Estats Units per haver comès «delictes de lesa humanitat contra Veneçuela i el món». Rodríguez va acudir en representació de Maduro, que aquesta setmana va viatjar a Rússia per estrènyer llaços amb Vladímir Putin. El món, va recalcar la vicepresidenta, «espera que els Estats Units donin una rectificació immediata i que d’una vegada i per sempre se sotmetin a la legalitat internacional».

Notícies relacionades

Davant de la plenària de l’ONU, Rodríguez va demanar ques’avaluïn «les mesures» per «encarrilar l’actuació desmesurada i abusiva del Govern dels Estats Units», el qual, va assegurar, «també és causant del sofriment del seu propi poble». La funcionària va assegurar que entre l’any 2015 i el 2019 Washington «ha decretat més de 350 mesures coercitives unilaterals» contra el seu país, entre aquestes «l’apropiació il·lícita de tots els nostres recursos a l’exterior, el bloqueig financer i comercial total». Aquestes accions són segons Caracas les causants fonamentals del deteriorament de les condicions de vida de la població.

«A Veneçuela li han aplicat totes [les agressions] excepte la intervenció armada, per això hem vingut a advertir-ho aquí», va dir Rodríguez i va denunciar que l’administració de Donald Trump «prepara» des de Colòmbia una «agressió» armada imminent contra Veneçuela, «que posa en risc la seguretat i l’estabilitat d’aquest continent». Veneçuela va trencar relacions amb els Estats Units el gener passat, quan Trump va reconèixer la legitimitat de l’autoproclamació de Guaidó.