Espanya es mostra contrària a «parcel·lar» el Mediterrani

Grande-Marlaska nega que se l'hagi exclòs de la cimera sobre immigració de Malta

undefined49437507 08 08 2019 llegada al puerto de m  laga de 73 personas resca190816122559

undefined49437507 08 08 2019 llegada al puerto de m laga de 73 personas resca190816122559 / lex C mara - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
AGENCIAS

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha rebutjat que s’hagi exclòs Espanya de la cimera sobre migració que se celebra aquest dilluns a Malta, però ha insistit en el seu rebuig de «parcel·lar el Mediterrani». Marlaska s’ha referit així  a la reunió que mantenen els ministres de l’Interiord’Itàlia, Malta, Alemanya i França a La Valletta, la capital maltesa, per intentar perfilar un mecanisme de repartiment que eviti el bloqueig d’immigrants durant setmanes a alta mar després del seu rescat per les oenagés al Mediterrani central.

Però ni Espanya ni Grècia, els dos països mediterranis que més pressió migratòria suporten des de l’any passat, han sigut convocats a aquesta reunió. Marlaska, en una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha negat que per part del Govern espanyol s’hagi expressat el seu disgust als promotors d’aquesta reunió, però ha recordat que «el Mediterrani és el Mediterrani, tant el central com l’oriental i l’occidental i que els migrants són els mateixos».

El titular d’Interior ha insistit que, malgrat no participar en la reunió d’aquest dilluns, «Espanya no es queda fora» de cap mecanisme, però ha reiterat que els migrants que entren per les fronteres espanyoles són també «migrants de la UE». En aquest sentit, ha explicat que Espanya no «es pot convertir en el país que assumeix només la responsabilitat del Mediterrani occidental, sinó també la del central, perquè això no seria porporcional».

La substituta de Salvini

Notícies relacionades

El titular d’Interior ha recordat que des de començament d’any Salvament Marítim i la Guàrdia Civil han rescatat per via marítima 16.500 persones. «La quota és la que ens correspon», ha assegurat Marlaska, però ha recordat que «les fronteres no són espanyoles, ni italianes ni malteses, sinó que són de la UE». Del que sí que s’ha mostrat convençut el titular d’Interior és en la major capacitat de diàleg amb la seva homòloga italiana, Luciana Lamorgese, respecte al seu antecessor en el càrrec Matteo Salvini, de qui ha criticat la seva «actitud obstruccionista» a la política migratòria europea.

D’altra banda, Marlaska ha garantit que la substitució de les actuals concertines a les tanques de Ceuta i Melilla quedarà totalment executada l’any 2020 al marge del pròxim resultat electoral. «És un acord del Consell de Ministres de gener, s’han fet els projectes i aviat licitarem l’obra», ha indicat. Ha recordat, així mateix, que el projecte no inclou exclusivament la retirada del filat, sinó la instal·lació d’una frontera «menys cruenta i intel·ligent».