tensió al pròxim orient

Trump imposa les «sancions més dures» al «de més amunt» de l'Iran

El president nord-americà castiga el Banc Nacional de l'Estat persa com a represàlia als atacs a les refineries saudites que Washington atribueix a Teheran

zentauroepp49956892 president donald trump speaks as he and first lady melania t190920171036

zentauroepp49956892 president donald trump speaks as he and first lady melania t190920171036 / Evan Vucci

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat sancions contra el Banc Nacional de l’Iran, que són, segons ha dit, les més dures imposades contra un país. El mandatari ha afirmat a la premsa, al Despatx Oval, que aquestes sancions colpegen «directament el de més amunt». La mesura de càstig és la resposta de Washington als  atacs de dissabte passat contra refineries a l’Aràbia Saudita, que Riad i el Govern nord-americà atribueixen a Teheran. 

Des de l’Iran, l’influent general Yahya Rahim Safavi, assessor militar del líder suprem, Ali Khamenei, ha advertit que el seu país respondrà a un eventual atac dels Estats Units a gran escala i des de zones geogràfiques allunyades. «Si els nord-americans pensen en alguna conspiració, respondrem des del Mediterrani fins al mar Roig i l’oceà Índic», ha declarat Safavi, citat per l’agència semioficial Tasnim.

Aliats a la regió

Notícies relacionades

L’Iran compta amb nombrosos aliats a la regió que podrien donar el seu recolzament, entre ells, el grup libanès Hezbol·là, el règim sirià de Bachar al Assad, les milícies xiïtes de l’Iraq i els rebels houthis del Iemen.

D’altra banda, l’Aràbia Saudita ha mostrat aquest divendres per primera vegada als mitjans de comunicació estrangers els danys causats a les instal·lacions petrolieres atacades per drons i míssils, acció que va reivindicar la milícia houthi del Iemen, aliada de l’Iran.