'CAS USTÍNOV'

La justícia russa posa en llibertat sota fiança l'actor condemnat a 3,5 anys de presó

La mesura estarà en vigor fins que sigui estudiada l'apel·lació a la seva condemna presentada pels seus advocats, d'aquí a uns dies

L'excarceració es produeix després de la mobilització de milers de moscovites, que clamaven contra una nova «arbitrarietat policial»

zentauroepp49888041 defendant pavel ustinov  accused of using violence against a190918114842

zentauroepp49888041 defendant pavel ustinov accused of using violence against a190918114842 / EVGENIA NOVOZHENINA

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tal com semblava intuir-se en els últims dies després de l’onada d’indignació generada pel seu cas, Pável Ustínov, el jove actor arrestat de forma aleatòria per la policia durant una protesta a Moscou a l’agost i condemnat a 3,5 anys de presó, passarà el cap de setmana a casa.

La jutge Iúlia Manerkina, del Tribunal Municipal de Moscou, ha decidit aquest divendres modificar les mesures preventives dictades contra ell i posar-lo en llibertat sota fiança, amb l’obligació de no sortir fora de Moscou, mentre la sentència no sigui ferma i no s’hagi examinat l’apel·lació, presentada per la defensa, a la dura pena de presó imposada en primera instància. La vista judicial està prevista en principi per al 26 de setembre.  

Havia sigut la mateixa fiscalia qui havia sol·licitat a la jutge l’excarceració de l’actor, després de comprovar l’amplitud de les mobilitzacions al carrer en el seu recolzament, similars a les que van aconseguir fa poc que el cas contra el reporter d’investigació Ivan Golunov, acusat de possessió de drogues encara que en realitat víctima d’un bast muntatge policialfos sobresegut. Tal era l’expectació generada pel cas Ustínov que molts de les desenes de reporters que van acudir aquest divendres a la seu del tribunal, al carrer Bogorodskiy Val, van haver de seguir els detalls del que passava a la sala des d’una estada contigua amb retransmissió televisiva per circuit tancat.  

Paral·lelament, familiars de l’encausat es desfeien en agraïments a la premsa i al món de l’espectacle, que han portat el pes de les accions de protesta. «No esperàvem una mobilització semblant; gràcies a ella, [el cas] va atreure l’atenció d’altes personalitats; l’alliberaran, i això és gràcies a la premsa, la societat, els actors i fins i tot la Fiscalia General», van assegurar, en declaracions recollides per TASS.  

En les pròximes hores

Unes quantes hores després, Ustínov, sobre el qual encara pesa l’acusació d’enfrontar-se a l’autoritat competent mitjançant la violència física, ha sortit del centre de detenció provisional on estava ingressat des de fa un mes, segons ha confirmat la seva germana, Iúlia, a l’emissora Deutsche Welle. La difusió del vídeo del seu arrest, en el qual s’aprecia clarament que no participava en l’acció opositora i que en cap moment va oposar resistència al seu arrest, havia desencadenat una massiva mobilització en el seu favor, amb actors i personalitats del món de l’espectacle clamant pel seu alliberament.

 

Malgrat que, de nou, la justícia russa reacciona i recula davant de la pressió popular, la decisió judicial està lluny de ser la victòria completa que va suposar fa uns mesos l’arxiu de la causa contra Golunov. L’acusació es manté i s’ha de veure quina serà la decisió final, tenint en compte que el primer jutge ja es va negar a veure el vídeo que exculpava Ustínov. A més, desenes de persones detingudes en circumstàncies similars durant les manifestacions estiuenques i els casos de les quals no han aixecat tanta polseguera han sigut condemnades ja sense remissió a penes de presó de fins a cinc anys.   

Notícies relacionades

      

        

Temes:

Rússia