El deposat dictador tunisià Ben Ali mor en l'exili saudita

El sàtrapa va ser enderrocat el 2011 després de la Revolució dels Gessamins al país

zentauroepp49935091 files  in this file photo taken on may 09  2010 former tunis190919180533

zentauroepp49935091 files in this file photo taken on may 09 2010 former tunis190919180533 / FETHI BELAID

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exdictador de Tunísia Zine al-Abidine Ben Ali ha mort aquest dijous als 83 anys a l’Aràbia Saudita, on vivia exiliat des que va ser enderrocat el 2011 en la coneguda com a Revolució dels Gessamins, el detonador de la Primavera Àrab.

«Ha mort a les 15 hora local (14 hora espanyola) després de lluitar contra la seva malaltia, per la qual havia sigut hospitalitzat durant els últims tres mesos i que l’obligava a rebre cures intensives», ha explicat a l’agència Efe l’advocat de la família, Mounir Ben Salha. L’estat de salut de l’exmandatari, conegut pels tunisians com a ‘Zaba’, era delicat i feia anys que estava en tractament després que li diagnostiquessin un càncer de pròstata. L’enterrament tindrà lloc a l’Aràbia Saudita per exprés desig del mort.

Ben Ali i la seva dona,Leila Trabelsi, van governar Tunísia amb puny de ferro durant 23 anys. Les seves victòries electorals no van estar exemptes de polèmica: en totes superava el 90% dels sufragis i alguns candidats de l’oposició van ser descartats durant la carrera presidencial.

Fugida a l’Aràbia Saudita

El 14 de gener del 2011, va fugir de Tunísia després de setmanes de protestes contra les desigualtats socials que va desencadenar la Revolució dels Gessamins, que va portar el país a iniciar un procés democràtic en el qual es troba immers des d’aleshores.

Notícies relacionades

Ja a l’exili, el 2018, va ser condemnat per la justícia civil a 35 anys de presó pels delictes decorrupció, malversació i blanqueig de capitals, i la justícia militar el va sentenciar a diverses cadenes perpètues perhomicidi voluntari i intent d’homicidi.

La mort del sàtrapa té lloc uns dies després de la primera volta de les eleccions presidencials a Tunísia, de les quals van sortir vencedors el jurista Kaïes Said i el magnat Nabil Karaoui, que es disputaran la segona volta.

Temes:

Tunísia