CÀRREC DE CONFIANÇA

Trump nomena Robert O'Brien el seu quart assessor de Seguretat Nacional

L'advocat mormó, veterà del sector públic i privat, substitueix el polèmic Bolton

Fins ara cap de negociacions per ostatges, manté bona relació amb Pompeo

zentauroepp49912231 money is seen in the back pocket of u s  president donald tr190918154322

zentauroepp49912231 money is seen in the back pocket of u s president donald tr190918154322 / Tom Brenner

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump consumeix assessors de seguretat nacional més ràpid fins i tot que eleccions generals la classe política espanyola. En menys de tres anys de mandat el president dels Estats Units ja ha tingut tres persones diferents en el transcendental càrrec, clau en el disseny i l’aplicació de la política exterior de Washington i des del qual se supervisen centenars d’especialistes del Pentàgon, el Departament d’Estat i agències d’Intel·ligència.Fins ara ha prescindit de Michael Flynn, H. R. McMaster i John Bolton. I aquest dimecres, vuit dies després de la destitució fulminant d’aquest últim, Trump ha anunciat via tuit el seu quart escollit. És Robert O’Brien, un advocat veterà tant al sector públic com en el privat i que actualment era l’encarregat de negociacions per ostatges nord-americans.

La selecció no requereix confirmació del Senat. Permet a Trump enfrontar sense un buit tan rellevant en el seu gabinet un dels molts moments tensos i intensos que viuen els EUA, especialment amb l’Iran, país contra el qual el mandatari va anunciar noves sancions també en xarxes socials poc abans d’informar de la selecció d’O’Brien. Dona en certa forma, a més, una imatge menys disfuncional de la Casa Blanca just abans que arrenqui a Nova York el debat de l’Assemblea General de Nacions, una de les cimeres diplomàtiques de l’any.

Contrast amb Bolton

Notícies relacionades

L’anàlisi dominant a Washington és que Trump ha triat amb O’Brien una opció segurai en absolut contrast amb la de l’anterior assessor. A diferència de Bolton, amb qui va treballar quan aquest va ser ambaixador davant de l’ONU durant la presidència de George W. Bush, O’Brien té una relació fluida amb Mike Pompeo, secretari d’Estat. Per definir-lo també s’utilitzen expressions molt diferents de les que es feien servir amb Bolton. Segons li ha dit un alt càrrecdel’Administració a The Washington Post, per exemple, O’Brien «s'avé amb tot el món«» i és «el tipus més agradable del planeta».

O’Brien, que és el mormó que més alt arriba en l’Administració, va treballar també per a Barack Obama, sota qui va presidir una aliança publicoprivada que buscava la reforma judicial a l’Afganistan. El país serà un dels molts que tornin ara a la seva agenda, on també un ocuparan lloc destacat VeneçuelaCorea del Nord i altres països importants per a Trump, que segons la font del ‘Post’ vol evitar tot el «drama» que sigui possible en política exterior de cara a les eleccions del 2020.