MAGRIB

L'alta abstenció i la incertesa marquen les eleccions de Tunísia

Un 45% de votants han participat en els comicis, el resultat dels quals se sabrà dimarts

Els sondejos apunten com a favorits un jurista i un magnat empresonat des del juliol

zentauroepp49878630 tunis  tunisia   15 09 2019   tunisians count the ballots at190915212521

zentauroepp49878630 tunis tunisia 15 09 2019 tunisians count the ballots at190915212521 / MOHAMED MESSARA

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Amb un sentimentd’incertesa  i, alhora,d’esperança  van votar aquest diumenge els tunisians per elegir el seu futur president de la república. Ho van fer des de lanormalitat i la maduresa democràtiques, però amb un elevat percentatge d’abstenció. En el vot era molt present la imatge de la Revolució dels gessamins que va decapitar el règim dictatorial de Ben Ali, que el poble va enviar a l’exili de l’Aràbia Saudita després d’unes inèdites mobilitzacions socials que van fer de Tunísia una excepció de tot el nord de l’Àfrica i el Pròxim Orient. El resultat oficial no es coneixerà fins al dimarts.

L’únic país de l’anomenada primavera àrab que va adoptar nous espais de llibertat i que va donar una lliçó al món de convivència entre les posicions islamistes i liberals. No obstant, la crisi econòmica i social que va mobilitzar llavors els revolucionaris continua persistint en un país amb altes bosses d’atur. A ulls dels analistes, aquesta realitat explica la parca participació electoral. Els votants tunisians –al voltant de set milions van ser cridats a les urnes–van participar només en un 45%, segons va explicar a EL PERIÓDICO Hasna Ben Alimane, membre del consell de la Instància Superior Independent per a les Eleccions (ISIE).

Incògnita

D’entre la vintena d’aspirants, els sondejos vaticinaven dos grans favorits. Un és Nabil Karaoui, el Berlusconi tunisià per la seva coneguda faceta de magnat audiovisual. Un liberal a la presó des del mes de juliol passat, acusat de «blanqueig de diners i frau». Els juristes encara no han definit què pot passar a partir d’ara amb un president elegit a la presó.

Notícies relacionades

L’altre és el juristaKais Said, que pel seu llenguatge directe ha convençut els més joves. Altres candidats amb possibilitats són el laic Youssef Chahed, Youssef Chahed,excap de govern; l’islamista Abdelfatah Mourou i l’exministre de Defensa, Abdelkrim Zbidi, del partit liberal Nida Tounes.

L’elegit en les presidencials té com a repte acabar amb la sensació de paràlisi que viu el país, a més de combatre la corrupció i mitigar la desafecció popularvuit anys després de la Revolució.

Temes:

Magrib Tunísia