CRISI A L'EXCOLÒNIA

Hong Kong registra la caiguda de turistes més gran des de l'epidèmia del SARS el 2003

La ciutat semiautònoma enfila el quart mes de protestes amb violents enfrontaments

hong-protestas-estudiantes

hong-protestas-estudiantes

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’arribada de turistes a Hong Kong va caure gairebé un 40% l’agost a causa de les protestes registrades a la ciutat des de fa tres mesos protestestres mesos, la baixada interanual més gran registrada des de l’epidèmia de la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) del 2003, informa avui el diari local ‘South China Morning Post’.

Al juliol, el nombre de turistes arribats a la ciutat semiautònoma xinesa ja s’havia reduït en un 5%, tot i que la situació s’ha agreujat a causa de les protestes, que ja han entrat en la seva catorzena setmana consecutiva.

El diari cita el president del principal sindicat de guies turístics de la ciutat, que assegura que tan sols un 10% dels seus membres van ser capaços d’aconseguir beneficis a l’agost, mentre que en altres anys podien aconseguir fins a 30.000 dòlars de Hong Kong (3.800 dòlars o 3.450 euros) en temporada alta, entre juliol i agost.

Així mateix, les taxes d’ocupació alshotels  han caigut per sota del 50%, mentre que en aquesta època superaven el 90% en anys anteriors. Els hotels s’han vist obligats a reduir les seves tarifes en un 40% respecte als seus preus habituals per provar d’aconseguir clients.

No obstant, segons el diputat Yiu Si-wing, que representa el sector turístic, el problema no està en el preu sinó que «la gent ha perdut la confiança» de viatjar a Hong Kong.

Disneyland asiàtic

Els efectes de la caiguda del turisme s’han notat també en complexos com Disneyland, el parc temàtic més car per preu d’entradade l’Àsia, que només registrava petites cues en les atraccions més populars, afegeix el rotatiu hongkonguès.

Els restaurants i les botigues de les zones comercials més emblemàtiques de la ciutat també han tingut una acusada caiguda de la seva facturació, amb molts menys clients de l’habitual.

Durant les últimes setmanes de les protestes, els manifestants van provocar fins a en dues ocasions la cancel·lació de tots els vols a l’aeroport internacional de la ciutat, i alguns també han destrossat el mobiliari d’algunes estacions de metro.

La tensió a la ciutat continua a l’alça després que el Govern ignorés des de principis de juny, quan van començar les protestes, fins a principis d’aquest mes totes les exigències dels manifestants.

El passat dia 4, la cap del Govern local, Carrie Lam, finalment va cedir a una de les demandes, la retirada definitiva del polèmic projecte de llei d’extradició que va originar les protestes, tot i que els seus opositors asseguren que el gest és «massa poc i [arriba] massa tard».

Notícies relacionades

Així mateix, la controvertida actuació dels agents antiavalots a l’hora de dissoldre les protestes s’ha convertit en un dels punts clau del moviment, que els acusa de brutalitat policial i exigeix una investigació independent sobre això.

La resta de demandes són l’alliberament sense càrrecs dels detinguts en les manifestacions, la retirada del qualificatiu de «revolta» (delicte penat amb fins a 10 anys de presó) sobre les protestes i la instauració del sufragi universal per elegir el líder de l’Executiu hongkonguès.