HOMENATGE

Un cementiri de motxilles a l'ONU pels nens morts en conflicte

Més de 12.000 menors han sigut assassinats o han resultat mutilats durant l'any 2018

unicef-mochilas

unicef-mochilas

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància ha instal·lat un cementiri de motxilles davant la seva seu per homenatjar els més de 12.000 nens que han sigut assassinats o han resultat mutilats en zones de conflicte durant l’any 2018, la xifra més elevada des que Nacions Unides va començar a monitorar i denunciar aquestes greus violacions.

Segons l’Informe Anual del Secretari General de les Nacions Unides sobre nens i conflictes armats del 2019, és probable que les xifres reals siguin molt més elevades. És més, aquesta organització estima que almenys un nen ha perdut la vida en un de cada quatre incidents d’aquest tipus.

Mentre els nens de moltes parts del món tornen a l’escola, altres milers s’han d’enfrontar a la difícil situació de viure en països afectats per conflictes armats. Per aquesta raó, l’Unicef ha presentat una instal·lació a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, formada per 3.758 motxilles col·locades en línia evocant la imatge d’un cementiri.

Cadascuna d’aquestes motxilles de color blau representa la mort d’un nen en un escenari de conflicte. «Les motxilles de l’Unicef sempre han sigut un símbol d’esperança i oportunitats de futur per a la infància», ha explicat la directora executiva de l’Unicef, Henrietta Fore.

«En només dues setmanes, els líders mundials reunits en l’Assemblea General de l’ONU celebraran el 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets del Nen. Aquesta instal·lació hauria de recordar-los el que està en joc», ha afegit.

Aquest cementiri de motxilles –que després continuarà el seu viatge fins aquells nens que més les necessitin– es mantindrà davant la seu de l’ONU fins al 10 de setembre, diversos dies abans del començament de l’Assemblea General de les Nacions Unides i la mateixa setmana en què milions de nens de tot el món tornaran a les classes per donar inici a un nou curs.

L’Unicef ha lamentat que siguin els més petits els que paguin el preu més alt en països amb conflictes actualment actius, com l’Afganistan, la República Centreafricana, Somàlia, Sudan del Sud, Síria, el Iemen i molts més.

La majoria de les morts infantils estan provocades per l’ús continu i generalitzat d’explosius en atacs aeris, de mines terrestres, morters, artefactes improvisats, atacs amb coets, bombes de raïm o bombardejos d’artilleria, segons ha recollit aquest informe.

Notícies relacionades

«Mentre molts nens tornen a l’escola aquests dies, cridem l’atenció sobre tots aquells, milers, que són assassinats en països en conflicte i la tràgica pèrdua dels quals marca per tota la vida les seves llars, aules i comunitats», ha assegurat Fore.

«Tots els èxits que hem assolit durant els últims 30 anys per millorar la vida dels nens són la prova del que podem aconseguir fer si aprofitem la voluntat política per anteposar els nens sobre totes les coses», ha conclòs.