medi ambient

Set països llatinoamericans firmen el «Pacte de Leticia» per protegir l'Amazònia

L'acord porta la rúbrica dels presidents de Colòmbia, el Perú, l'Equador, Bolívia, el Brasil, Surinam i Guyana

Bolsonaro critica Evo Morales i diu que els incendis més greus van tenir lloc a Bolívia

zentauroepp49735804 ame4218  leticia  colombia   06 09 2019   fotograf a cedida 190906215627

zentauroepp49735804 ame4218 leticia colombia 06 09 2019 fotograf a cedida 190906215627 / Presidencia de Colombia

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Aquest divendres, els presidents i representants de set països sud-americans van firmar el «Pacte de Leticia per l’Amazònia» per coordinar la preservació dels recursos naturals de la zona més biodiversa del món.  Amb el fum dels incendis encara escampat a l’aire, els mandataris o ministres de Colòmbia, Perú, Equador, Bolívia, Brasil, Surinam i Guaiana es van comprometre en aquesta localitat colombiana a treballar «harmònicament per objectius comuns». El mandatari amfitrió, Iván Duque, va assegurar que els països buscaran «protegir l’Amazònia per fer-hi treballs de prevenció i mitigació quan es presenten riscos com els incendis forestals».

Entre les 16 mesures consensuades hi ha la voluntat d’efectuar una «acció coordinada per a la valoració dels boscos i la biodiversitat», la lluita contra «la desforestació i degradació forestal». Es contempla posar en marxa una «Xarxa Amazònica de Cooperació davant de desastres naturals» que permeti articular els sistemes nacionals d’«atenció de desastres». El projecte sembla respondre als efectes devastadors dels recents incendis a la regió, especialment al Brasil. El Pacte de Leticia contempla donar-li participació activa als pobles originaris.

Notícies relacionades

«Sempre som capaços de posar-nos d’acord en el transcendental i en el fonamental», va dir Duc, davant l’equatorià, Lenín Moreno; el peruà, Martín Vizcarra; el bolivià, Evo Morales; el vicepresident de Surinam, Michael Ashwin Adhin: i el ministre de Recursos Naturals de Guaiana, que es va incorporar a la reunió a última hora. El brasiler Jair Bolsorano va intervenir a través d’una videoconferència. El capità retirat va advertir els presents que capitals estrangers volen «apoderar-se de les riqueses» i recursos minerals del pulmó del planeta. «Hem de dir que l’Amazònia és nostra: del Brasil, Bolívia, Colòmbia, de les Guaianes, és de tots nosaltres», va dir.

Minuts després de parlar des de Brasília, Bolsonaro es va posar a criticar Morales i va assegurar que a Bolívia s’havien produït els incendis forestals més greus, i no al gegant sud-americà, on les flames van créixer al compàs de la desforestació. El brasiler no va poder privar-se d’entrar en una discussió ideològica amb el seu col·lega.  «Va dir que el capitalisme està destruint l’Amazònia. Com si el seu país no hagués patit les cremades més greus».

Temes:

Amazones