medi ambient
Set països llatinoamericans firmen el «Pacte de Leticia» per protegir l'Amazònia
L'acord porta la rúbrica dels presidents de Colòmbia, el Perú, l'Equador, Bolívia, el Brasil, Surinam i Guyana
Bolsonaro critica Evo Morales i diu que els incendis més greus van tenir lloc a Bolívia

zentauroepp49735804 ame4218 leticia colombia 06 09 2019 fotograf a cedida 190906215627 /
Aquest divendres, els presidents i representants de set països sud-americans van firmar el «Pacte de Leticia per l’Amazònia» per coordinar la preservació dels recursos naturals de la zona més biodiversa del món. Amb el fum dels incendis encara escampat a l’aire, els mandataris o ministres de Colòmbia, Perú, Equador, Bolívia, Brasil, Surinam i Guaiana es van comprometre en aquesta localitat colombiana a treballar «harmònicament per objectius comuns». El mandatari amfitrió, Iván Duque, va assegurar que els països buscaran «protegir l’Amazònia per fer-hi treballs de prevenció i mitigació quan es presenten riscos com els incendis forestals».
Entre les 16 mesures consensuades hi ha la voluntat d’efectuar una «acció coordinada per a la valoració dels boscos i la biodiversitat», la lluita contra «la desforestació i degradació forestal». Es contempla posar en marxa una «Xarxa Amazònica de Cooperació davant de desastres naturals» que permeti articular els sistemes nacionals d’«atenció de desastres». El projecte sembla respondre als efectes devastadors dels recents incendis a la regió, especialment al Brasil. El Pacte de Leticia contempla donar-li participació activa als pobles originaris.
Notícies relacionades«Sempre som capaços de posar-nos d’acord en el transcendental i en el fonamental», va dir Duc, davant l’equatorià, Lenín Moreno; el peruà, Martín Vizcarra; el bolivià, Evo Morales; el vicepresident de Surinam, Michael Ashwin Adhin: i el ministre de Recursos Naturals de Guaiana, que es va incorporar a la reunió a última hora. El brasiler Jair Bolsorano va intervenir a través d’una videoconferència. El capità retirat va advertir els presents que capitals estrangers volen «apoderar-se de les riqueses» i recursos minerals del pulmó del planeta. «Hem de dir que l’Amazònia és nostra: del Brasil, Bolívia, Colòmbia, de les Guaianes, és de tots nosaltres», va dir.
Minuts després de parlar des de Brasília, Bolsonaro es va posar a criticar Morales i va assegurar que a Bolívia s’havien produït els incendis forestals més greus, i no al gegant sud-americà, on les flames van créixer al compàs de la desforestació. El brasiler no va poder privar-se d’entrar en una discussió ideològica amb el seu col·lega. «Va dir que el capitalisme està destruint l’Amazònia. Com si el seu país no hagués patit les cremades més greus».
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Riquesa El mapa de les grans fortunes
- La Generalitat pagarà a l’octubre els retards als funcionaris
- Telecomunicacions Murtra proposa fusions de telecos a canvi d’invertir en tecnologia a la UE
- Ministeri de Consum Multa a set firmes de comerç ‘online’ per falses rebaixes en el Black Friday
- Gestió aeroportuària El Govern busca assessoria legal per afrontar l’ampliació de l’aeroport