LA XACRA DE LES ARMES

Els EUA redissenyen les escoles per fer front als tirotejos massius

El centre Fruitport High School de Michigan construeix un nou edifici amb passadissos corbs, parets sobreposades i vidres antibales per protegir els alumnes d'un eventual atac

colegio2

colegio2

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cada dia moren als EUA 100 persones per les armes de foc. Escoles, centres comercials o esglésies han sigut escenari de tirotejos massius. L’últim, el passat 3 d’agost, va deixar un balançd’una vintena de morts en un centre comercial de Texas. Al maig, un tiroteig va causar un mort i set ferits en una escola de Denver. De moment, l’Administració federal no ha pres mesures polítiques per aturar aquesta xacra. En aquest escenari, un centre escolar de Muskegon (Michigan), el Fruitport High School, està construint un nou edifici dissenyat per protegir els alumnes en cas de tirotejos.

El nou edifici, que costarà 48 milions de dòlars (43,5 milions d’euros), tindrà un disseny interior en zig-zag per dificultar que un eventual atacant pugui disparar en línia recta. D’aquesta manera, el mal que pugui causar serà menor. Així, l’escola tindrà passadissos corbs per reduir les línies de visió d’un atacant, parets adjacents a les parets principals on els alumnes puguin amagar-se i que dificultin l’acció de l’eventual franctirador, finestres amb vidres antibalesi un nou sistema de seguretat que permetrà la direcció bloquejar l’accés a tot l’edifici o a aules concretes amb un sol botó. Les obres les dirigeix un arquitecte expert en temes de seguretat.

Notícies relacionades

Aquestes mesures no impediran l’accés d’un potencial atacant però sí que "minimitzaran els danys que pugui causar", segons ha explicat Bob Szymoniak, responsable de l’escola, que opina que aquest tipus d’escoles prosperaran als EUA si no es posa fi a les matances. Les noves aules i la cafeteria s’inauguraran el gener del 2020, mentre que la resta de l’edifici estarà acabat l’estiu del 2021.

El 2018, un total de 22 escoles dels EUA van ser escenari de tirotejos que van causar morts i ferits entre els seus alumnes. Més de 228.000 estudiants s’han vist exposats a la violència per armes de foc en horari escolar des de la matança de Columbine el 1999.