L'Iran rebutja la revisió del pacte nuclear

Moscou i Teheran acorden fer maniobres militars conjuntes a l'oceà Índic

undefined49677825 russia s foreign minister sergei lavrov and his iran s count190902191126

undefined49677825 russia s foreign minister sergei lavrov and his iran s count190902191126 / EVGENIA NOVOZHENINA

1
Es llegeix en minuts
El Periodico

L’Iran està en contra de la revisió de l’acord nuclear firmat el 2015 perquè considera que "no es pot obrir la capsa de Pandora i tornar a tancar-la seguidament", ha declarat aquest dilluns el ministre d’Exteriors iranià, Mohamad Yavad Zarif, de visita a Moscou, on es va entrevistar amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov.

"La revisió del pla integral d’acció conjunta (JCPOA) no està a l’agenda", ha insistit Zarif, abans d’afegir que el seu Govern continua amb les converses amb els signataris europeus del pacte perquè compleixin els compromisos adquirits en l’acord. 

Les autoritats iranianes i les de les sis grans potències mundials (Françael Regne Unit, Alemanya, la XinaRússia i els EUA) van arribar a un acord històric el 2015 pel qual Teheran es comprometia a limitar el seu programa nuclear a canvi de beneficis econòmics i l’aixecament de sancions per part de Washington.

Sortida de l’acord nuclear

No obstant, el maig del 2018, el president nord-americà, Donald Trump, va ordenar la sortida dels EUA d’aquest acord nuclear i va tornar a imposar a l’Iran una sèrie de sancions que pesen, en particular, sobre el sector petrolier, crucial per al país. 

Notícies relacionades

Pràcticament un any després, les autoritats iranianes van decidir deixar de complir algunes de les seves obligacions amb el pacte per pressionar Europa perquè faciliti almenys les seves exportacions petrolieres. El president iranià, Hassan Rouhani, va comunicar diumenge al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que l’Iran reduirà més compromisos nuclears en els pròxims dies si la Unió Europea no aconsegueix contrarestar les sancions nord-americanes.

A més del suport obtingut, el resultat més concret de la visita del cap de la diplomàcia iraniana a Moscou és l’anunci de la celebració de maniobres militars conjuntes a l’oceà Índic, tot un gest que intenta mostrar sintonia davant dels EUA.  El Govern iranià ha donat la benvinguda a la proposta del Kremlin per garantir la seguretat al golf Pèrsic, lloc on s’han produït nombrosos incidents protagonitzats per barcos petroliers.            

Temes:

Rússia Iran