La UE rebutja la petició de Johnson sobre Irlanda
El negociador comunitari, Michel Barnier, descarta que Brussel·les accepti la demanda de Londres d'eliminar la clàusula de salvaguarda per evitar una frontera irlandesa

zentauroepp46671352 european chief brexit negotiator michel barnier addresses an190123193032 /
Aquest diumenge el negociador en cap per al ‘brexit’ de la Unió Europea (UE), Michel Barnier, va descartar que Brussel·les accepti la demanda de Londresd’eliminar la clàusula de salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda del Nord.
En un article publicat al diari ‘The Sunday Telegraph’, Barnier va assegurar que aquesta disposició representa la “màxima flexibilitat” que la UE pot oferir al Regne Unit en l’acord de sortida del bloc comunitari.
El primer ministre britànic, Boris Johnson, exigeix la supressió d’aquesta salvaguarda al considerar que deixarà el país lligat a la normativa comunitària durant anys en contra de la seva voluntat.
Acords de pau de 1998
La Unió Europea, no obstant, considera que aquest mecanisme assegura que es compliran els acords de pau de 1998 a Irlanda del Nord, que requereixen que no hi hagi un pas fronterer en aquesta regió britànica i la República d’Irlanda.
“Hem mantingut un intens diàleg entre els Estats membres de la UE sobre la necessitat de garantir la integritat del mercat únic i mantenir aquesta frontera completament oberta. En aquest sentit, la salvaguarda és la màxima flexibilitat que la UE pot oferir a un Estat no membre”, va assenyalar Barnier.
Optimisme escàs
Davant de la demanda de Johnson de retirar el mecanisme de seguretat, el negociador comunitari assegura que no se sent “optimista” sobre la possibilitat d’evitar una ruptura no negociada amb el Regne Unit el 31 d’octubre que ve, la data límit per ratificar un acord.
“La UE està llesta per explorar totes l’avingudes que el Regne Unit pugui presentar que siguin compatibles amb l’acord de sortida”, va afirmar Barnier.
Notícies relacionades“El Regne Unit ha arribat al moment de la veritat i ha de decidir si abandona la UE amb acord o sense. Si escull aquesta segona opció, significa que no hi haurà període de transició”, va assenyalar el negociador.
Així mateix, va assegurar que en cas d’una ruptura abrupta Brussel·les no pactarà amb Londres “miniacords” per pal·liar els possibles efectes negatius per al Regne Unit en diversos sectors, perquè “la UE actuarà per protegir els seus propis interessos”.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys