PRÒXIM ORIENT

La tensió es dispara a la frontera israelolibanesa després de l'intercanvi d'atacs entre Israel i Hezbollah

El moviment xiïta del Líban dispara míssils antitancs contra una base militar i un blindat israelians i assegura haver matat soldats

L'Exèrcit israelià reconeix haver dut a terme accions militars al sud del país àrab i no confirma haver patit baixes

zentauroepp49663279 vehicles of a convoy united nations interim forces in lebano190901174329

zentauroepp49663279 vehicles of a convoy united nations interim forces in lebano190901174329 / ALI DIA

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El grup xiïta libanès Hezbollah ha disparat aquest diumenge diversos míssils antitancs guiats contra una base de l’Exèrcit israelià i contra almenys un vehicle militar al nord d’Israel, a la frontera amb el Líban, segons ha confirmat un portaveu militar israelià en un comunicat en el qual no s’esmenten morts ni ferits.

No obstant, el braç armat del grup xiïta, la Resistència Armada, que ha assumit la responsabilitat de l’atac, ha informat en un comunicat que a les 16.15 hores (les 13.15 GMT), una de les seves cèl·lules "ha colpejat un vehicle blindat israelià a prop d’Avivim i ha matat i ferit els que hi anaven". El bombardeig s’ha produït a prop de la comunitat d’Avivim a la regió de l’Alta Galilea, al nord d’Israel. 

Hezbollah ha indicat que ha sigut en resposta a un atac aeri amb drons (avions no pilotats), llançat per Israel dissabte a la nit, que va matar membres d’Hezbollah i un milicià iranià. Segons Israel, el bombardeig pretenia acabar amb un complot liderat per l’Iran per atacar el nord d’Israel. 

L’Exèrcit israelià ha explicat que ha respost als atacs d’avui i ha bombardejat "les fonts dels llançaments [de projectils] i objectius al sud del Líban". Mitjans libanesos han informat que l’Exèrcit israelià estava bombardejant llocs pròxims a la ciutat fronterera libanesa de Marun al-Ras.

Crida a obrir refugis al nord

Les forces israelianes han cridat avui a totes les comunitats situades a menys de 4 quilòmetres de la frontera libanesa a obrir els seus refugis antiaeris i han demanat als residents que evitin acostar-se a la tanca de seguretat de la frontera i no viatgin per carreteres obertes pròximes.

Residents d’Avivim i Yiron, a un quilòmetre de la frontera amb el Líban, han explicat que han sentit explosions i que tots els veïns es troben als refugis antiaeris o a les habitacions refugi que hi sol haver a molts edificis d’Israel.

L’Exèrcit israelià ha confirmat aquest matí, abans que comencessin els atacs d’Hezbollah, que s’havien iniciat diversos incendis a l’àrea de la Granja de Bastra, a la frontera entre Israel i el Líban, a causa d’accions militars israelianes a la zona, però no ha donat detalls de la seva naturalesa.

El canal de televisió Al Manar, afí al moviment xiïta libanès Hezbollah, ha assenyalat que l’Exèrcit israelià ha atacat amb artilleria una zona de la frontera i altres informacions han apuntat que s’han produït explosions en un bosc pròxim a la Granja de Bastra, després que uns drons (avions no tripulats) sobrevolessin aquesta àrea.

Advertències del líder de Hezbollah

L’intercanvi de foc entre Israel i Hezbollah s’ha produït un dia després que el líder d’aquest moviment, Hassan Nasrallah, advertís que el seu grup prendria represàlies contra Israel pels atacs amb drons que presumptament va llançar la setmana passada a Beirut i que van danyar una oficina del grup xiïta en un barri del sud de Beirut.

Nasrallah va afirmar ahir que Hezbollah podria atacar Israel "en tots els llocs possibles al llarg de la frontera". L’Exèrcit israelià ha reforçat les seves posicions en la línia divisòria amb el Líban i Síria durant el cap de setmana a causa de la probabilitat que el moviment de Nasrallah dugués a terme un atac.

El Govern israelià contemplava la possibilitat que Hezbolá ataqués, però fonts del grup havien revelat que no està interessat en desencadenar una guerra

Notícies relacionades

No obstant, les forces de seguretat israelianes es preparaven per a la possibilitat d’una sèrie d’atacs que conduïssin a un bombardeig més ampli al sud del Líban, en vigílies de les eleccions generals israelianes del 17 de setembre.

Israel ha desplegat bateries de defensa aèria al nord i ha ordenat que es tanqui l’espai aeri a prop de la frontera nord. L’armada es prepara per a possibles atacs contra barcos israelians.

Temes:

Líban Israel