Alerta meteorològica

L'huracà 'Dorian' s'enforteix en el camí cap a les Bahames i Florida

El poderós cicló es mou en direcció oest nord-oest i a 10 milles per hora (17 km)

huracandorian

huracandorian / AP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’huracà 'Dorian' va continuar aquest dissabte enfortint-se en aigües de l’Atlàntic fins a arribar la categoria 4 en l’escala Saffir-Simpson, sobre un màxim de 5, amb vents màxims sostinguts de 230 quilòmetres per hora al seu lent camí (19 km/h) cap a les Bahames i Florida, segons va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC, per les seves sigles en anglès).

Les previsions d’aquest dissabte apuntaven que el 'Dorian' tombés cap al nord-oest els pròxims dies, la qual cosa portaria l’huracà "a prop de la costa est de Florida en comptes de terra endins". No obstant, els meteoròlegs de l’NHC van advertir de possibles “ajustaments addicionals a l’esquerra o dreta”, depenent dels diferents models de projeccions.

"Molt moviment, molt difícil de predir," va resumir el president dels EUA, Donald Trump, en un tuit, assenyalant que Geòrgia, Carolina del Sud i Carolina del Nord ara podrien estar en la seva trajectòria. Trump va suspendre un viatge a Polònia aquest cap de setmana per poder seguir les evolucions de l’huracà.

Previsió de danys greus

Les noves previsions van apuntar que el 'Dorian' podria afectar especialment les illes més septentrionals de les Bahames. Es preveu que l’huracà es quedi durant hores sobre les illes Àbac i la de Gran Bahama, situada a 90 quilòmetres a l’est de la costa de Florida, la qual cosa podria causar grans danys, ja que en aquest moment el 'Dorian' mantindria la seva categoria d’huracà major.

Posteriorment, van calcular, virarà cap al nord poc abans de tocar terra a Florida, recorrent el seu litoral fins a impactar possiblement, ja una mica debilitat, sobre la costa de les Carolines, al sud-est dels Estats Units.

Tot i així, els efectes se notarien a Florida, ja que els vents huracanats –superiors als 119 km/h s’estenen fins a 45 quilòmetres des de l’ull del cicló–.

Notícies relacionades

L’NHC ja ha advertit que aquest huracà continua sent "extremadament perillós" i encara suposa una "amenaça significativa" per al nord de les Bahames i la costa est de Florida, a causa del fort onatge i una maror ciclònica que podria apujar el nivell del mar fins a cinc metres al nord-oest de l’arxipèlag.

L’altra gran preocupació, juntament amb els vents, són lesprecipitacions intenses que s’espera que el 'Dorian' deixi a la regió els pròxims dies.