Memòria històrica

El debat sobre les reparacions per l'esclavitud s'insereix a la campanya demòcrata

La majoria de candidats recolzen la creació d'una comissió que estudiï possibles compensacions

zentauroepp49560595 internacional internacional  reportaje esclavitud ee uu foto190825202435

zentauroepp49560595 internacional internacional reportaje esclavitud ee uu foto190825202435

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Pocs afroamericans han oblidat la proclamació realitzada en els mesos finals de la guerra civil nord-americana (1861-1865) pel general unionista William Sherman per compensar els esclaus alliberats durant la contesa amb “40 acres i una mula”.Aquella ordre militar pretenia redistribuir la terra confiscada als estats esclavistes del sud entre les famílies que l’havien treballat, però va acabar sent anul·lada pel president Andrew Johnson després de reemplaçar l’assassinat Abraham Lincoln. Ningú pretén avui tornar als termes plantejats per llavors, però el debat sobre les reparacions als descendents dels esclaus s’ha reinserit en la conversa política, particularment delscandidats demòcrates a la presidència. 

Quinze dels aspirants a la nominació s’han mostrat disposats a recolzar la creació d’una comissió governamental que estudiï possibles compensacions o altres tipus de restitució. “Quan parles del trauma causat per anys i anys d’esclavitud, de la segregació o de la discriminació i el racisme institucional, és un fet molt real que ha de ser estudiat”, va dir a l’abril la candidata Kamala Harris. “Hem d’examinar quin tipus de resposta podem oferir”. 

Complicacions

Notícies relacionades

La seva materialització és complicada per múltiples raons, començant per les dificultats per determinar qui són els veritables descendents delsquatre milions de nord-americans que van ser esclavitzats. Però tenint en compte la importància de l’electorat afroamericà en els primers estats de les primàries, és previsible que el debat continuï prenent cos.

Des de 1989 hi ha un projecte de llei a la taula del Congrés per crear aquesta comissió governamental. Mai ha arribat a prendre vol, però en un reflex del creixent interès per tema, un dels seus comitès va abordar el debat de les reparacions el juny, la primera vegada que passava en més d’una dècada. Més insòlita va ser la decisió adoptada l’any passat pels estudiants de la Universitat de Georgetown per crear un fons d’ajuts als descendents dels 272 esclaus explotats al seu dia per la institució.