Desastre mediambiental al Brasil

Bolsonaro contra tothom per l'Amazònia

El Govern d'ultradreta afirma que els ecologistes tenen bona part de culpa de l'onada d'incendis en el pulmó verd del planeta

Les oenagés responsabilitzen el president de promoure la desforestació i les seves conseqüències

870d1c0e-166a-49c3-9bc5-a96b1c868210-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Enmig d’una incandescència que no s’atura, mentre les imatges dels boscos i els animals convertits en carbó recorren les pantalles i les columnes de fum i la pols negra s’expandeixen cap al Perú, Bolívia i el Paraguai, bona part del Brasil segueix amb estupor les reaccions del president Jair Bolsonaro davant el desastre. Els incendis en els estats d’Acre, Rondônia, Mato Grosso i Mato Grosso do Sul han mostrat el rostre més displicent del Govern d’ultradreta. No només perquè els focs van créixer un 83% en comparació amb el 2018 i pel mateix fet que més de la meitat dels focus es concentren a l’Amazònia. Bolsonaro ha quedat exposat de cos sencer, i ja no es tracten de les seves ironies sobre el medi ambient.

Per al capità retirat, el foc porta la marca d’una culpa que gairebé per inèrcia s’ha estès a les oenagés. Si bé Bolsonaro no va descartar la possible responsabilitat de representants del negoci agropecuari que promouen la desforestació per substituir la fronda natural per àrees de sembrat i ramaderia, el seu dit acusador va apuntar de manera jocosa cap a un altre lloc. "La sospita més gran prové de les oenagés... ¿Volen que culpi els marcians?" Un total de 118 organitzacions no governamentals li van respondre immediatament. "Ha de demostrar el que diu, en lloc de treure conclusions imprudents i intranscendents, repetint l’intent de criminalitzar-nos, manipulant l’opinió pública", assenyala el comunicat conegut aquest dijous.

Assassinats de líders tribals

L’incendi, van recordar, té una matriu que privilegia la renda d’un grapat de poderosos per sobre del bé comú: des que va assumir la ultradreta, han crescut la desforestació, la invasió de parcs i terres indígenes, l’explotació il·legal i depredadora dels recursos naturals i l’assassinat de líders de comunitats tradicionals i ambientals.  El capità retirat, van concloure, "no necessita de les oenagés per cremar la imatge del Brasil a tot el món".

Notícies relacionades

Bolsonaro no té problemes a seguir la ruta que traça des de l’1 de gener. El pulmó del món s’ha de sotmetre a les regles que dicta el progrés econòmic. "Em solien anomenar capità Motosierra i ara soc Neró incendiant l’Amazones. Però si és la temporada d’incendis", va dir amb sorna. No creu en les dades oficials. Convençut de la força reveladora del creacionisme i una lectura unívoca de la Bíblia, també menysprea la ciència. Per això va rebutjar les fotografies satel·litàries de l’Institut Nacional d’Indagacions Espacials (INPE) i va fer fora el seu director.

Amb les flames de rerefons, es van entregar a Rio de Janeiro els premis de Ciència i Tecnologia, la ciutat en la qual el foc de la desídia i l’ajustament va destruir el 2018 el seu principal museu històric. "No hi ha alternativa fora dels fets i l’evidència", va dir Pedro Moreira Salles, president de la junta directiva de la Companyia Brasilera de Metal·lúrgia i Mineria (CBMM). "Un país que dona l’esquena a la raó i al coneixement", va advertir, està condemnat a ser "pobre, malalt i insegur".