crisi al país caribeny

Maduro i Trump confirmen que hi ha contactes entre Veneçuela i els EUA

"És així, i no és nou", ha dit el president veneçolà malgrat la ruptura de relacions diplomàtiques

Per sembrar més confusió, Bolton va assegurar que aquestes trobades es van fer a l'esquena de Maduro

venezuela sao paulo forum 93885-74c7f

venezuela sao paulo forum 93885-74c7f / Ariana Cubillos (AP)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La situació té alguna cosa de joc d’embolics, amb la seva cadena de rumors i desmentiments. Nicolás Maduro va confirmar contactes de membres del seu Govern amb "alts funcionaris" dels EUA. "És així, i no és nou". La Casa Blanca va ratificar aquest anunci. "Estem parlant amb diversos representants de Veneçuela", va dir el mateixDonald Trump. El president nord-americà va parlar de comunicacions "a molt alt nivell" sense aclarir "amb qui" del Govern veneçolà s’estaven reunint. I quan les paraules dels contendents van saltar a les primeres planes dels diaris, va irrompre John Bolton, l’assessor de Trump en Seguretat Nacional, per sembrar més desconcert: aquests contactes van existir però es van fer a l’esquena de Maduro i amb l’única finalitat de discutir la realització d’"eleccions lliures i justes". 

Notícies relacionades

Tot va començar amb una versió periodística sorgida a Washington segons la qual Diosdado Cabello, president de l’Assemblea Nacional Constituent (ANC) i en, de facto, el segon home del madurisme, estava involucrat en subreptícies converses amb enviats de la casa Blanca. El portal de Caracas Contrapunt parla en rigor de dues trobades, la primera a la capital veneçolana i la segona a Washington, on Cabello va ser representat per un home de confiança. Davant de l’enrenou, Cabello va sortir a desmentir les converses secretes, però va fer saber de la seva predisposició a realitzar-les amb el vistiplau de Maduro. Després va venir el president i va dir que la línia de comunicació està oberta des de "fa mesos" i es busca "regularitzar i resoldre" el conflicte.

Al gener, el Palau de Miraflores va decidir trencar relacions amb Washington quan la Casa Blanca va reconèixer el diputat Juan Guaidó com a "president encarregat". Les revelacions es coneixen poques setmanes després que els Estats Units redoblessin les seves sancions econòmiques contra el país caribeny. "Ho van llegir bé. Nicolás no parla del conflicte que la continuïtat de la seva administració representa per a la nació, sinó de 'regularitzar el conflicte', una cosa com atorgar-se visats d’insults, donar-se permisos temporals d’amenaces", es va burlar el portal Tal Cual. Segons el seu parer, els EUA "estan marcant l’agenda".