Crisi a Veneçuela

El número dos de Maduro nega contactes amb els EUA, com afirma Washington

Diosdado Cabello assegura que només es reuniria amb representants nord-americans amb autorització del president

Un alt funcionari del Govern nord-americà havia parlat dels contactes per pactar la sortida del president veneçolà

FILE PHOTO  Diosdado Cabello President of Venezuela s National Constituent Assembly and Venezuela s President Nicolas Maduro are seen during a meeting of the Sao Paulo Forum in Caracas  Venezuela  July 28  2019  REUTERS Manaure Quintero - File Photo

FILE PHOTO Diosdado Cabello President of Venezuela s National Constituent Assembly and Venezuela s President Nicolas Maduro are seen during a meeting of the Sao Paulo Forum in Caracas Venezuela July 28 2019 REUTERS Manaure Quintero - File Photo / Manaure Quintero (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Jo em reuneixo amb els amos del circ, no amb els que hi treballen", va dirDiosdado Cabello, el número dos del madurisme, al desmentir contactes personals amb la Casa Blanca per accelerar un canvi polític a Veneçuela. Cabello, que presideix l’Assemblea Nacional Constituent (ANC). "No em reuniria per demanar clemència, perquè em treguin les sancions", va afegir. De totes maneres, Cabello no va descartar la possibilitat de converses amb Washington sempre que es compleixin algunes condicions, entre les quals, una trobada a Caracas i amb autorització de Nicolás Maduro.  "L’imperi és molt arrogant, per això ells creuen que ens dividiran a nosaltres amb xafarderies".

Maduro va trencar relacions diplomàtiques amb els EUA després que l’administració Trump reconeguésJuan Guaidó com a "president encarregat". La tensió bilateral ha augmentat després de l’aplicació de noves sancions contra el Palau de Miraflores, setmanes enrere. En aquest context es van conèixer versions periodístiques segons les quals setmanes enrere van tenir lloc contactes entre Cabello i la Casa Blanca a través de mitjancers. Un alt funcionari nord-americà va dir a Efe que "els membres del cercle intern de Maduro a Veneçuela han seguit contactant responsables governamentals dels EUA mitjançant diversos mètodes" aquest any.

Els contactes adequats

"En els últims pocs mesos, dotzenes dels que se suposa que són els aliats més propers de Maduro han intentat contactar amb els Estats Units per negociar la seva sortida (del poder). La qüestió de si els Estats Units responen o no depenen de les circumstàncies específiques", va explicar el portaveu, que va demanar l’anonimat.

D’acord amb al portal Axios, que cita fonts governamentals, els contactes amb Cabello els ha coordinat l’encarregat de l’Amèrica Llatina en el Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Mauricio Claver-Carone. Un dels predecessors de Claver-Carone a la Casa Blanca, Fernando Cutz, va dir al seu torn a Efe que segons una de les seves fonts al Departament d’Estat, els Estats Units han mantingut almenys dos contactes amb Cabello en els últims mesos.

Cita als EUA

Cabello, van assenyalar aquestes fonts, hauria participat d’una conversa celebrada a Caracas al juliol, mentre que també hi va haver "una segona trobada a Washington" recentment, a la qual va assistir un enviat del líder chavista, d’acord amb la font consultada per Cutz.

Notícies relacionades

"El que he sentit és que ara hi hauria una tercera trobada entre [Cabello i] l’enviat de la Casa Blanca, que almenys ahir era al país [Veneçuela], tot i que m’imagino que deu haver-se’n anat, ara que el tema ha sortit als mitjans", va explicar Cutz, que el 2017 va ser l’assessor per a l’Amèrica Llatina del president Donald Trump.

Ni Cutz ni els informes de premsa han identificat l’enviat de la Casa Blanca, i l’exassessor de Trump va afirmar que hi ha certa oposició al Departament d’Estat als contactes amb Cabello, cap del’Assemblea Nacional Constituent (ANC) veneçolana.