Error de comunicació

El president de Mèxic nega contactes amb bandes criminals

López Obrador ha hagut d'explicar el malentès amb les declaracions de la seva ministra de l'Interior

zentauroepp49508499 08 08 2019 08 august 2019  mexico  mexico city  mexican pres190821164224

zentauroepp49508499 08 08 2019 08 august 2019 mexico mexico city mexican pres190821164224 / El Universal El Universal via ZU

2
Es llegeix en minuts
Reuters / El Periódico

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha explicat aquest dimecres com durant els seus nou mesos en el Govern ha provat de reduir les xifres rècord de crims violents que sacsegen el país. No obstant, ha afirmat que aquests esforços no han implicat converses amb cap banda criminal grups paramilitars.

Aquesta declaració prové de la polèmica de dimarts passat quan Olga Sánchez Cordero, ministra d’Interior del país centreamericà, va explicar a la premsa com el Govern havia mantingut contacte amb "diversos grups" en els estats més colpejats per la violència, com a resposta a les preguntes sobre el crim organitzat. Més tard, la Secretaria de Governació va aclarir que es referia a grups d’autodefensa

Aquests grups s’han fet molt populars a Mèxic des del 2013. Consisteixen en la unió de civils armats, normalment relacionades amb un ofici o gremi comú, que utilitzen les armes per defensar-se de l’atac i l’extorsió dels càrtels. 

Malentès perillós

"No estem parlant amb membres d’organitzacions criminals", ha explicat el president mexicà als periodistes durant la conferència de premsa oferta aquest dimecres.

També ha afegit que el Govern en cap cas ha pretès fomentar els grups d’autodefensa que han aparegut per tot el país. "La seguretat pública ha d’estar garantida per l’Estat. No podem promoure la creació de grups per atendre temes de seguretat perquè no funciona i genera molt desordre", ha conclòs el líder del Moviment de Regeneració Nacional. 

L’escalada d’assassinats ha ascendit fins a cotes mai vistes durant la primera meitat del 2019, en contrast amb la reducció dels crims violents que l’administració de López Obrador va prometre amb la seva arribada al Palau Nacional.

Xifres sense precedents

Tan sols durant el mes de juny, dades del Sistema Nacional de Seguretat Pública han calculat 2.560 homicidis totals. És a dir, una mitjana de 85 assassinats diaris. Les mateixes estadístiques assenyalen com els últims dos anys han batut rècords en matèria de delictes de sang i vaticinen com aquest any tornarà a marcar un nou màxim. 

Notícies relacionades

El veterà de l’esquerra va arribar al poder amb la promesa de frenar la violència desenfrenada i va mantenir els retrets a les polítiques econòmiques dels seus successors a l’òrgan executiu del país.

Fins a la data, les seves dues mesures estrella quant a la seguretat de la ciutadania, la creació del cos militaritzat conegut com a 'Guàrdia Nacional’ i una sèrie de mesures socials que pretenen allunyar els mexicans d’entrar al circuit de les bandes armades, no han aconseguit reduir unes xifres alarmants que continuen a l’alça.