Drets humans

La justícia salvadorenca absol una jove del delicte d'avortament

Evelyn Hernández enfrontava càrrecs per homicidi agreujat després que es complicaqués el seu embaràs, producte d'una violació, i podia ser condemnada a 40 anys de presó

El país centreamericà té les lleis més severes contra tota mena d'interrupció de l'embaràs

afp 1jm8ji

afp 1jm8ji / OSCAR RIVERA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Soc innocent, revisin les proves, deixin-me continuar amb la meva vida, jo només espero justícia". Evelyn Hernández amb prou feines va aixecar la veu, però les seves paraules van deixar en l’aire una línia estremidora. Un tribunal salvadorenc l’acusava per segona vegada d’homicidi agreujat per parir als 18 anys un nadó mort. Ella ja havia sigut sentenciada a 30 anys de presó el 2016. El Tribunal Suprem va ordenar realitzar un nou judici que va posar els ulls al petit país centreamericà. "Les proves no tenen cap element directe per establir el dol", va al·legar l’advocada d’Hernández, Bertha Deleón. El jutge José Virgilio Jurado Martínez va considerar que el desmai que havia patit la jove enmig de l’"emergència obstètrica" no li va permetre "complir la funció garant" de la vida del nadó.  La fiscalia va posar el crit al cel al qual se sol encomanar. Volia tancar-la per quatre dècades. Va haver d’acceptar l’absolució.

La història d’Evelyn Hernández i els seus 33 mesos de presó és part d’un drama que la supera. En l’actualitat16 dones més estan preses al Salvador per haver avortat. La llei vigent és una de les més severes i inflexibles del planeta. No hi ha escletxa legal que contempli la interrupció de l’embaràs. D’acord amb organitzacions feministes, entre el 2000 i el 2014 la justícia va impartir 49 condemnes mentre que 250 dones van ser objecte d’una denúncia d’un metge o empleat hospitalari com la que va caure sobre Hernández. 

Però el calvari d’Evelyn va ser doble: ella havia sigut violada el 2015 per un membre d’una banda, un dels milers que revesteixen en les faccions Mara Salvatrucha i Barrio 18. Hernández encara recorda el que va passar mesos més tard. Un 6 abril del 2016 es va despertar amb forts dolors abdominals. Va córrer cap al lavabo. Patia un fort sagnat. Es va desmaiar. No sospitava que estava embarassada. La defensa va demostrar durant el judici que la jove no havia tingut símptomes. 

Notícies relacionades

La mare la va portar a l’hospital més pròxim de la comunitat rural on habitaven. El metge va fer de policia. Després van venir els dos judicis i el desenllaç que ha sigut saludat per les agrupacions feministes de la regió. Per a Sara García, de l'Agrupació Ciutadana per a la Despenalització de l’Avortament, Hernández es va enfrontar "a la persecució d’un Estat que només visualitza una dona que transgredeix el rol del mandat social de la maternitat".  Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d’Amnistia Internacional, va afirmar que la "decisió del jutge reafirma que cap dona ha de ser acusada injustament d’homicidi pel simple fet de patir una emergència obstètrica". El jurista espanyol Arnau Baulenas, un altre dels advocats defensors d’Evelyn, va estimar que el dictamen "ha de servir el futur per canviar la posició que ha adoptat la Fiscalia". 

Al conèixer el veredicte, Hernández va recordar les que encara pateixen les injustícies. "Espero que surtin aviat". Al ser consultada sobre el seu futur va dir que vol estudiar.