La crisi argentina

Més problemes per a Macri: Ministre d'Hisenda argentí dimiteix

L'aclaparadora derrota en les primàries comença a tenir conseqüències en el Govern de dretes

Nicolás Dujovne era el protegit de l'FMI i també el blanc de les crítiques de l'oposició

FOTODELDIA -AME6521  BUENOS AIRES  ARGENTINA   12 08 2019 - El presidente de Argentina  Mauricio Macri  participa este lunes en una rueda de prensa un dia despues de ser derrotado en la primera vuelta de las elecciones presidenciales  en la Casa Rosada de Buenos Aires  Argentina   Macri aseguro que piensa revertir en los comicios de octubre la derrota sufrida por el oficialismo en esta primera ronda y prometio tomar medidas ante la fuerte depreciacion del peso registrada tras la votacion   La alternativa kirchnerista no tiene credibilidad en el mundo  no genera la confianza necesaria para que la gente quiera venir a invertir en el pais   sostuvo  EFE  Juan Ignacio Roncoroni

FOTODELDIA -AME6521 BUENOS AIRES ARGENTINA 12 08 2019 - El presidente de Argentina Mauricio Macri participa este lunes en una rueda de prensa un dia despues de ser derrotado en la primera vuelta de las elecciones presidenciales en la Casa Rosada de Buenos Aires Argentina Macri aseguro que piensa revertir en los comicios de octubre la derrota sufrida por el oficialismo en esta primera ronda y prometio tomar medidas ante la fuerte depreciacion del peso registrada tras la votacion La alternativa kirchnerista no tiene credibilidad en el mundo no genera la confianza necesaria para que la gente quiera venir a invertir en el pais sostuvo EFE Juan Ignacio Roncoroni / Juan Ignacio Roncoroni (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gibert

L’aclaparadora derrota en les primàries del president Mauricio Macri i el posterior terratrèmol als mercats que va provocar una devaluació del 25% de la moneda argentina comencen a tenir les seves repercussions dins del Govern de dretes. El ministre d’Hisenda argentí, Nicolás Dujovne, va dimitir dissabte a la nit i va assumir bona part de les responsabilitats pelmalestar social que es va manifestar a les urnes i que va acabar amb els anhels de Macri de ser reelegit en les presidencials del 27 d’octubre. “Vaig fer tot el que vaig poder”, va lamentar Dujovne, que abans d’ocupar un càrrec estratègic en l’administració macrista exercia de columnista econòmic televisiu. Serà reemplaçat per Hernán Lacunza, que exercia les mateixes funcions a la província de Buenos Aires, la més important del país.

“Estimat Mauricio”, li diu al mandatari en un to col·loquial per explicar-li les raons de la seva partida. “En virtut de les circumstàncies”, va dir, la gestió necessita una renovació significativa en l’àrea econòmica”La figura del ministre sortint era severament criticada per l’oposició peronista a causa dels costos socials de la depreciació del peso, una devaluació que el 2018 va arribar al 54%, l’augment de la pobresa, del 34% i els problemes que s’insinuen a l’horitzó per pagar els venciments del deute extern. El PIB va caure un 2,5% l’any passat i tornarà a baixar el 2019. La victòria del peronista Alberto Fernández en unes primàries que semblen haver segellat de manera inexorable el resultat de les presidencials té molt a veure, segons els analistes, amb el paper exercit per Dujovne.

L’exministre era un protegit del Fons Monetari Internacional (FMI) i, en els fets, va ser el que es va atribuir l’èxit dels 57.000 milions de dòlars que li ha prestat l’organisme al Govern. Bona part d’aquests diners han servit per finançar la fuga de capitals. Després de la derrota electoral, Macri va prendre mesures relacionades amb l’expansió de la despesa pública que contravenen el pactat amb l’FMI. En les últimes hores es va especular amb la possibilitat que se suspengués la visita a Buenos Aires d’una delegació del Fons prevista per a la setmana que ve. L’FMI encara té pendent un desemborsament cinc mil milions de dòlars.

“Considero que la meva renúncia és coherent amb la pertinença a un Govern i espai polític que escolta la gent, i que actua en conseqüència”, va dir Dujovne en la seva missiva. Abans d’abandonar el despatx es va atribuir “assoliments en la reducció del dèficit i de la despesa pública”. En virtut de l’ajustament, l’Argentina va deixar de tenir Ministeris de Cultura, Treball i Salut. “Sens dubte, hem comès errors, que mai vam dubtar a reconèixer i que vam fer tot el possible per corregir”, va afirmar.

Notícies relacionades

COMPTES A L’EXTERIOR

“Ha sigut un honor i un orgull servir al teu Govern i als argentins”, va dir Dujovne en un adeu sense recolzaments interns. Finalment va expressar el seu anhel que el país pugui “assolir l’objectiu del desenvolupament econòmic id’eliminació de la pobresa”. Havia assumit el càrrec el 2017. Ja des d’aleshores va caure sobre ell una forta objecció: l’home que havia sigut designat per gestionar el principal ministeri de Macri tenia els seus diners gelosament guardats a l’exterior. El 2018 va ser un bon any per als seus estalvis personals. La fortuna, d’acord amb la seva presentació davant de l’Oficina Anticorrupció, va augmentar un 80%. El patrimoni arriba als 217.942.368 pesos, uns 3,6 milions de dòlars.