CRISI MIGRATÒRIA

Salvini: "¿Reobertura de ports? No en nom meu"

El ministre de l'Interior afirma que l'"única 'inhumanitat' és la dels que afavoreixen el fastigós negoci de la immigració il·legal"

zentauroepp49341505 italy s interior minister and deputy prime minister matteo s190806103615

zentauroepp49341505 italy s interior minister and deputy prime minister matteo s190806103615 / REMO CASILLI

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, ha insistit aquest divendres en la seva negativa a permetre el desembarcament dels migrants i refugiats que continuen a bord de l’'Open Arms'. "¿Reobertura de ports? ¡No en nom meu!", ha proclamat el líder de la Lliga a Twitter.

Per a Salvini, "l’única 'inhumanitat’ és la de qui [...] afavoreix el fastigós negoci de la immigració il·legal", hores després que companys de Govern es mostressin disposats a autoritzar l’atracada de l’'Open Arms' per una qüestió d’humanitat.

Salvini, que ha defensat la seva tasca al capdavant del Ministeri de l’Interior, ha afirmat que no està disposat a autoritzar l’arribada de "milers" de persones ni a caure en "al·lusions falses al concepte d’‘humanitat’. "Itàlia, aixeca el cap", ha sentenciat.

L’alcalde de Lampedusa demana el desembarcament

L’alcalde de la ciutat italiana de Lampedusa, Salvatore Martello, ha demanat que s’autoritzi el desembarcament dels migrants i que no hi hagi gestos amb "comptagotes". "Ara som en la farsa, en el ridícul", ha lamentat.

Segons la seva opinió, "si hi ha un problema seriós en un barco, és inútil que se’ls deixi baixar en comptagotes", en al·lusió alspermisos concrets que s’han concedit en les últimes hores per raons mèdiques i humanitàries. A bord de l’'Open Arms' encara queden més d’un centenar de persones.

Martello, del Partit Democràtic (PD), ha explicat a l’agència Adnkronos que la seva actitud sempre ha sigut la mateixa i ha advocat per permetre el descens de tots aquests migrants.

"Un pescador que necessita refugiar-se a qualsevol part del món aconsegueix l’autorització i li donen aquest refugi. No entenc per què una embarcació –al marge que hi hagi migrants a bord– que vol entrar a port per les males condicions no pugui", ha advertit.

Petició urgent d’Open Arms

Proactiva Open Arms ha sol·licitat un permís urgent per desembarcar els migrants i refugiats que esperen a bord, dos dies després d’haver entrat en aigües italianes gràcies a un permís judicial criticat per Salvini, que va intentar, sense èxit, introduir una nova prohibició contra el barco.

L’autorització depèn ara de la prefectura de la província siciliana d’Agrigent, que sembla esperar les directrius que pugui marcar el Ministeri de l’Interior. La fiscalia podria intervenir si entén que la situació amenaça de complicar-se o percep que es comet un delicte al no aplicar la resolució judicial que va autoritzar l’entrada de l’'Open Arms' en aigües italianes, segons el diari 'La Repubblica'.

L’'Ocean Viking' també espera

L’'Ocean Viking',  el barco contractat per Metges sense Fronteres (MSF) i SOS Méditerranée que porta 356 immigrants rescatats davant les costes líbies, aquest divendres es troba a prop de les aigües d’Itàlia i Malta, a l’espera que un dels dos països l’autoritzi a desembarcar.

Sophie Rahal, una de les responsables de SOS Méditerranée, ha assenyalat a Efe que Itàlia no els ha respost a la nova demanda que li van fer ahir dijous per poder atracar en un dels seus ports, i Malta els ha dit que no és la seva competència, ja que els rescats es van produir fora de les aigües de la seva responsabilitat.

L’'Ocean Viking', que està aturat en alta mar entre Malta i Sicília, no s’ha posat en contacte amb cap altre país perquè, "si s’aplica el dret internacional" i el principi del port segur més pròxim, hauria de ser algun d’aquests dos el que l’acollís.

Rahal ha afegit que no és una qüestió de la seva responsabilitat pronunciar-se sobre un eventual repartiment dels immigrants que hi ha a l’interior entre diversos països europeus, com s’ha acordat per a l’'Open Arms', ja que "són decisions que es prenen a nivell polític".

Notícies relacionades

La responsable de l’oenagé ha explicat que "no hi ha urgències greus amb les persones que estan a bord" i que cap requereix ser evacuada d’urgència.

Però ha recordat que algunes ja fa una setmana que estan en l’'Ocean Viking', ja que el primer dels quatre rescats que va realitzar va tenir lloc el divendres 9, i, tot i que tinguin queviures i aigua encara per a diversos dies, ha insistit que la situació no s’hauria de prolongar

Temes:

Itàlia