La crisi argentina

Macri anuncia ajuts econòmics després de la patacada electoral en les primàries

El president dicta una bateria de mesures destinades a la classe mitjana i als sectors menys afavorits, que l'oposició qualifica de "populistes", en un intent desesperat per revertir el seu baix recolzament de cara a les presidencials de l'octubre

Macri es va comunicar amb Fernández, que es va comprometre a intentar calmar els mercats

zentauroepp49439007 an image grab taken from a video released by argentina s pre190814165449

zentauroepp49439007 an image grab taken from a video released by argentina s pre190814165449

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Vull demanar-los disculpes pel que vaig dir; que sàpiguen que els vaig entendre". Mauricio Macri es penedeix d’haver responsabilitzat els que van votar el peronisme en les primàries de diumenge de l’enfonsament de la moneda en més d’un 30%. El mandatari argentí ha promès rescabalar l’error amb millores econòmiques que s’estendran fins a la data de les eleccions presidencials del pròxim 27 d’octubre. L’acte de contrició no ha commogut els especuladors: el preu del dòlar ha passat de 57 a 61 pesos.  

"Dilluns estava molt afectat pel resultat de diumenge, sense dormir, trist per les conseqüències", ha dit el president en relació a la seva clamorosa derrota per més de 15 punts davant el peronista Alberto Fernández. Les eleccions primàries, obertes, simultànies i obligatòries (PASO) serveixen com una radiografia exacta de la intenció de vot dels argentins. Diumenge van donar un veredicte gairebé immodificable. El somni de Macri de ser reelecte ha quedat fet miques. Però el mandatari encara creu en la possibilitat d’un miracle. La seva tasca en aquests dies de turbulències financeres, pujada del preu del dòlar i un incipient desproveïment, "és treballar sempre per cuidar la governabilitat". 

En un missatge transmès per la cadena nacional, el president ha anunciat "mesures que portaran alleujament a 17 milions de treballadors i les seves famílies". Els empleats en plantilla rebran 34 dòlars (30,5 euros) extra a la seva butxaca al setembre i a l’octubre. La paraula "populisme electoral" ha sorgit immediatament en boca dels opositors, titllats sempre de populistes pel Govern.

Treballadors informals

Macri té previst, a més, modificar l’impost als guanys, fet que suposarà una millora equivalent per a un sector de la classe mitjana. També ha informat d’imminents beneficis per als treballadors informals i els sectors socials més desfavorits que reben una ajuda estatal. Empleats públics, militars i forces de seguretat seran compensats amb un bo únic d’uns 80 dòlars (71,76 euros). Al seu torn, s’incrementaran les beques d’estudi i el salari mínim.  El fisc atorgarà a les petites i mitjanes indústries terminis d’una dècada per pagar els seus deutes. En els últims tres anys i mig, van tancar 20.000 fàbriques per la recessió, l’augment del 3.700% de les tarifes de llum i les devaluacions.

Com a primeres reaccions, els analistes s’han preguntat d’on pensa treure el Govern els diners per tirar endavant les mesures tenint en compte que al seu dia va assumir davant elFons Monetari Internacional (FMI) el compromís de complir l’objectiu de dèficit públic zero. L’Executiu tampoc està en condicions d’emetre deute quan la credibilitat internacional és molt baixa.

Després del discurs de Macri, el "risc de país", com es coneix l’índex que mesura la probabilitat que un Estat no aconsegueixi afrontar les seves obligacions externes, ha arribat a 1.812 punts. Només és superat per la demonitzada Veneçuela de Nicolás Maduro, que es troba en 2.000 punts.    

Diàleg amb Fernández

Notícies relacionades

El president ha admès que molts argentins "estan esgotats, cansats, enutjats" i que "arribar a fi de mes s’ha transformat aquest últim any en una tasca impossible". En aquest sentit, Macri ha dit que es comunicarà amb tots els candidats a presidents que competiran el 27 d’octubre per discutir sobre l’actual situació, tot i que ha evitat esmentar Fernández. "Estic disponible les 24 hores perquè parlem, vull reunir-me amb ells, que transmetem tranquil·litat en aquest procés electoral que ha començat. Hem de conversar entre nosaltres, mantenir línies obertes i no entendre això com una baralla entre enemics, sinó com una discussió entre rivals en el marc de la nostra democràcia". 

A la tarda, Macri es va poder comunicar-se amb Fernández. Tots dos, segons va informar el president a través de Twitter, van tenir "bona i llarga conversa". El peronista, va dir, “es va mostrar amb la vocació d’intentar portar tranquil·litat als mercats respecte als riscos d’una eventual alternança en el poder i hem quedat a mantenir una línia oberta directa entre tots dos”.