CRISI POLÍTICA AL PAÍS TRANSALPÍ

Renzi impulsa una alternativa per desbancar Salvini del Govern italià

El Senat fixa per al pròxim 20 d'agost una compareixença de Conte

zentauroepp49430921 italian deputy prime minister and leader of the league party190813213830

zentauroepp49430921 italian deputy prime minister and leader of the league party190813213830 / REMO CASILLI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El Senatd’Itàlia, convocat de forma extraordinària durant les vacances, ha rebutjat aquest dimarts el vot immediat d’una moció de censura contra el primer ministre, Giuseppe Contepresentada paradoxalment pel viceprimer ministre i ministre de l’Interior del mateix Executiu, Matteo SalviniMatteo Salvini. El rebuig s’ha produït perquè en el moment del vot es va expressar una nova majoria a la Cambra integrada principalment pel Partit Demòcrata (PD) i els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S), que formen part del Govern populista.

La nova majoria havia sigut reclamada a veus una hora abans de la votació en “una crida a tots els partits” per Matteo Renzi, exprimer ministre i actual senador pel PD que està impulsant una aliança amb el M5S per desallotjar el líder de la ultradretana Lliga del poder. “Salvini, dimiteixi i torni a prendre mojitos”, va dir Renzi amb referència a les recents vacances del ministre d’Interior. En una sala atapeïda d’informadors va demanar un “govern institucional o com vulguem dir-li”, va dir, per “escriure una nova pàgina de la història italiana”.

No tots els progressistes del PD segueixen Renzi en aquesta línia, tot i que tots els que eren presents –alguns acabaven de començar les vacances en un altre lloc del món– van votar contra la Lliga. Es tracta del primer pas d’una agenda electoral que ningú sap en aquest moment si portarà a eleccions anticipades o a un executiu de transició, o a un altre que acabi la legislatura.

La censura, suspensa en l’aire

Una vegada rebutjada la “pressa” de Salvini per anar al vot –havia demanat que es votés la moció “demà mateix” (aquest dimecres)–, Conte es presentarà davant del Senat el pròxim dia 20. Després de defensar l’actuació del seu gabinet, s’hauria de produir el vot sobre la moció de censura, tot i que les complexes alquímies italianes podrien anar per altres camins. Conte podria dimitir sense esperar el vot de la moció, o encaixar-la i quedar-se com a president en funcions, mentre que el president de la República, Sergio Mattarella, podria explorar si en el Parlament hi ha una altra majoria política, alternativa a la de Lliga i el M5S. Majoria que, aquest dimarts, es va formar de fet entre els progressistes i els antisistema.

El plat fort de la sessió parlamentària havien de ser els 10 minuts concedits a Salvini, com tots els que van intervenir. De sobte, els set ministres de la Lliga no eren al banc del Govern i Salvini va parlar des d’un escó de senador. Des del principi es va advertir que no tenia arguments per tirar endavant la seva moció i per a unes eleccions immediates, ja que va començar a provocar a l’hemicicle amb el bronzejat dels progressistes i frases que no venien al cas.

“No hi ha res més bonic que donar la paraula al poble”, va dir, remarcant “el terror que sent Renzi pel vot”. Després de dedicar diversos minuts de menyspreu a Renzi, Salvini va destacar la quantitat d’empresaris que li estan demanant “el vot immediat” i després va posar la carta grossa sobre la taula. “¿Els M5S demanen que abans del vot es retallin els parlamentaris? Doncs, bé, accepto el desafiament”, va dir, mirant a l’hemicicle com si hagués pronunciat la paraula màgica. “¡Però després, eleccions immediates!”, va afegir, passant la pilota al mig camp dels seus aliats. La retallada de 345 parlamentaris ja forma part del programa de govern i la seva aprovació ha passat positivament tres de les quatre lectures parlamentàries previstes per als canvis a la Constitució. Si no es produís la quarta, el tema passaria a referèndum popular.

Notícies relacionades

El representant dels progressistes, que va parlar immediatament després, també va fer referències iròniques al bronzejat de Salvini “gràcies a les llargues setmanes de vacances” i les “històriques baixes a l’Interior, al Parlament, a l’Eurocambra quan estava hi era... ocupat en una campanya electoral perenne”.

“La Lliga ha cedit”, van respondre victoriosos els antisistema, subratllant que “la data de les eleccions no la fixa Salvini, sinó el president de la República”.