AGRESSIÓ SEXUAL

Indignació a Mèxic per la suposada violació de policies a dues menors

Centenars de persones es manifesten a la capital al crit de «¡justícia!» i «¡ni una més!»

Els uniformats es mantenen en funcions mentre la fiscalia espera que la menor els identifiqui

zentauroepp49427908 topshot   a group of activists take part in a protest called190813141002

zentauroepp49427908 topshot a group of activists take part in a protest called190813141002 / ALFREDO ESTRELLA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars de dones s’han manifestat aquest dilluns a Mèxic D. F. per exigir càstig alspolicies assenyalats de violar dues menors, en una marxa que va culminar a la fiscalia local amb incidents, com trencar les portes de vidre del recinte.

Al crit de “¡justícia!”, “¡ni una més!” i “¡policia, violador, ets ‘popó’!” (merda), les manifestants van començar amb una concentració davant de la seu de la policia de Mèxic, d’on va sortir uns minuts el secretari de Seguretat de la capitalJesús Orta, per intentar dialogar.

“Aquests casos encara no es tanquen, cal ser molt responsables, però hi veig un clima molt radicalitzat [...]. Vaig sortir per veure la seva demanda i dir-los que estem de part seva”, va dir Orta enmig de les empentes dels manifestants, que li van llançar a la cara una pols brillant de color rosa.

El Secretari de Seguretat Pública de la Ciutat de Mèxic, Jesús Orta Martínez, amb el cabell ruixat per un manifestant, és perseguit per la premsa durant una protesta convocada per organitzacions civils contra la policia. / ALFREDO ESTRELLA (AFP)

Múltiples violacions sexuals de menors

Dies enrere es va difondre que una menor d’edat va acusar quatre policies d’haver-la violat el dissabte 3 d’agost després de sortir de festa pel sector d’Azcapotzalco, al nord de la capital. Els uniformats es mantenen en funcions, ja que la fiscalia continua esperant que la menor els identifiqui.

Dijous passat, un altre policia, que prestava serveis al sector del centre històric, va ser detingut després de ser acusat d’haver abusat sexualment d’una menor de 16 anys dins del Museu d’Arxiu de la Fotografia.

La marxa es va dirigir des del turístic sector Zona Rosa, on es troba la direcció policial, cap a la fiscalia de la capital (centre), on les manifestants van fer diferents pintades a les parets i van penjar a fora el cap d’un porc. Mentre les manifestants es posaven davant de les enormes portes de vidre de la fiscalia, les van destruir a pedrades, llançades per algunes persones encaputxades, tant dones com homes.

Censura de l’alcaldessa

L’alcaldessa de la capital, Claudia Sheinbaum, va qualificar més tard els fets com una “provocació”.

Notícies relacionades

Això no va ser una protesta, va ser una provocació”, va dir Sheinbaum en roda de premsa. “El que volien és que el Govern respongués amb violència, però no ho farem”, va subratllar.

La fiscalia no ha informat de detencions després d’aquests fets. La violència contra les dones, en forma de feminicidis (assassinats), maltractamentsassetjament i abús sexual, s’ha agreujat a Mèxic en els últims anys. Segons les Nacions Unides, cada dia hi ha una mitjana de nou dones assassinades a Mèxic.