tensió a àsia

La policia entra a l'aeroport i s'enfronta amb els activistes a Hong Kong

Trump diu que la Xina està enviant tropes a la frontera amb l'excolònia britànica i demana «calma» a les parts en conflicte

zentauroepp49430324 riot police use pepper spray to disperse anti extradition bi190813174424

zentauroepp49430324 riot police use pepper spray to disperse anti extradition bi190813174424 / THOMAS PETER

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No hi ha gaires precedents dels centenars de manifestants que inutilitzen tranquil·lament un aeroport sense oposició. Ho han aconseguit aquest migdia els activistes de Hong Kong, que paradoxalment descriuen l’excolònia com un estat policial i de llibertats minvants. La jornada va remarcar l’acord utòpic: el govern local demanant mesura i els joves perseverant en el desafiament.

A través dels seus habituals tuits, el president dels EUA, Donald Trump, ha dit que té informació dels serveis d’intel·ligència nord-americans, que indiquen que la Xina està enviant tropes a la frontera amb Hong Kong, i també demana «calma» a les parts en conflicte.

Dos dies de caos, centenars de vols cancel·lats i milers de passatgers abandonats a la seva sort han sigut necessaris perquè la policia es deixés veure finalment al capvespre. La seva entrada va desencadenar la previsible batalla campal i a última hora els activistes seguien a les instal·lacions darrere de les barricades.

L’aeroport havia disfrutat d’una calma efímera al matí.  Havien desenganxat alguns dels vols cancel·lats el dia anterior però la situació estava lluny de regularitzar-se quan els activistes van començar a escampar-se per les terminals sense que el personal de seguretat pogués impedir-ho. Els joves van impedir que els viatgers assolissin la zona de facturació i el caos a mitja tarda ja era suficient perquè les autoritats cancel·lessin tots els vols.

Nus asiàtic

Les gravacions mostren nombroses escenes de tensió amb els passatgers enfadats exigint el dret a viatjar enfront de la tossuda negativa dels joves. Les confrontacions amb els turistes xinesos del continent han sigut especialment violentes. Els activistes han lligat de mans i mantingut detingut un presumpte espia xinès durant hores, sense deixar que els metges l’atenguessin malgrat un parell de desmais. També han retingut un periodista d’un diari oficial xinès. Durant hores hi ha hagut plors, histèria, baralles i impunitat a dojo sense que es veiés un sol agent per posar ordre en un quadre de gravetat extrema.

L’aeroport, que fa de nus asiàtic i global, rep més de 200.000 passatgers diaris. El bloqueig, protagonista en portades internacionals, taca l’essència d’un territori que depèn del turisme i de la seva reputació com a eficient capital financera. És conegut l’efecte devastador de les turbulències socials sobre viatgers i inversors.

Emprendre el diàleg

Notícies relacionades

La cap executiva, Carrie Lam, va comparèixer una vegada més demanant calma i acabar amb la violència per emprendre un diàleg que millori la solució. La seva figura ja és irrellevant. Els activistes li neguen representativitat i li exigeixen una dimissió que Pequín ja li ha rebutjat. “La violència empeny Hong Kong a una via de no retorn, i empeny la societat a una preocupant i perillosa situació”, ha alertat amb els ulls humits. 

No és una advertència gratuïta. Qualsevol govern perdria la paciència davant d’un pertinaç desafiament social d’aquesta envergadura i el xinès no n’és cap excepció. Pequín ha repetit que confia en el govern insular per restablir l’ordre però després de deu setmanes de crisi no hi ha dubtes de la seva incapacitat. La televisió xinesa ha mostrat efectius antiavalots aquarterats a Shenzhen i disposats a travessar la frontera quan la situació ho exigeixi. No hi ha cap indici que d’optimisme a Hong Kong.

Temes:

Xina Hong Kong