CRISI A L'EXECUTIU ITALIÀ

Salvini presenta una moció de censura contra el primer ministre italià

El líder de la Lliga dona per trencada l'aliança amb el Moviment 5 Estrelles sota un pretext després d'un any de desacords

zentauroepp49371976 matteo salvini190809114457

zentauroepp49371976 matteo salvini190809114457 / Remo Casilli

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Multituds oceàniques aplaudeixenMatteo Salvini, vicepresident del Govern italià, durant una gira que està fent aquests dies per les localitats costaneres d’Itàlia,  malgrat que les més que probables eleccions anticipades no puguin celebrar-se abans de finals d’octubre.

Amb l’objectiu d’accelerar la cita amb les urnes –que pressuposa la caiguda de l’actual Executiu, format pels ultradretistes de la Lliga i els antisistema del Moviment 5 Estrellas (M5S)–, Salvini ha presentat una moció de censura contra el president del govern, Giuseppe Conte. La raó és que dimecres passat Conte no es va presentar al Senat quan es va votar sobre la construcció de l’AVE entre Torí i la ciutat francesa de Lió. És a dir, un pretext després d’un any de desacords entre la Lliga i l’M5S sobre totes les qüestions importants.

Poders plens

Després de demanar "plens poders" als italians, els ritmes accelerats de Salvini no coincideixen amb el calendari constitucional ni amb la prudència del president de la República, Sergio Mattarella. De manera que els caps dels grups parlamentaris fixaran dilluns que ve la data en la qual se celebrarà el debat de la moció de censura.

Segons Salvini l’acte s’hauria de produir ja aquest dimarts, a dos dies del famós Ferragosto italià, que August va fundar abans del naixement de Crist perquè els agricultors descansessin i que actualment coincideix amb les vacances més assenyalades de tots els italians. Però és probable que la moció no es debati fins al dia 20, per la qual cosa comportarà obrir el Parlament de forma extraordinària.

En el supòsit, molt probable tot i que no assegurat, que Conte perdi el lloc, el president Mattarella tindrà davant de si diverses opcions: tornar a encarregar la formació de Govern a Conte, intentar la formació d’un gabinet tècnic o promoure un Executiu institucional que administri el país fins a la cita electoral.

Explicacions

Notícies relacionades

Per la qual cosa tots els observadors preveuen que les urnes no s’obriran abans del 20 d’octubre o potser el 27 i no podrà estar en plenitud de funcions fins al novembre, fet que, per a més complicació, coincidirà amb la presentació dels Pressupostos del 2020 i que abans han de passar per la supervisió de la UE. "¿Quin govern els elaborarà?", es pregunten els experts. Més aviat caldria preguntar-se qui tindrà la valentia de presentar-los,  ja que els mateixos comportaran retallades d’entre 40.000 milions i 60.000 milions, és a dir, un cop per a tots els italians.

Després del vot sobre el tren d’alta velocitat, Salvini va demanar a Conte que dimitís immediatament, a la qual cosa aquest es va negar i, a més, contravenint la seva habitual discreció, va citar Salvini "a explicar davant del Parlament el per què d’aquesta crisi". "L’Executiu ha treballat i ho ha fet bé aquest any, no hem anat a la platja”, va dir Conte contrariat amb el seu ministre de gira per les localitats costaneres.