tensió política

Salvini dona per trencat el Govern i reclama convocar eleccions a Itàlia

El viceprimer minsitre i ministre de l'Interior emet un comunicat en el qual afirma que cal «tornar la paraula als italians»

Els sondejos donen un 36% dels vots al líder de la ultradreta i enfonsen l'M5S que atorguen entre un 7 i un 10%

salvini / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

“És inútil seguir endavant, entre nos, ajornaments, bloquejos i discussions diàries”. Matteo Salvini, vicepresident del Govern, ministre de l’Interior i principal soci del Govern populista de Roma, aquest dijous ha donat per trencat l’Executiu sorgit de les urnes el març de l’any passat i s’ha mostrat a favor de celebrar eleccions com més aviat millor. Així ho traslladat al primer ministre, Giuseppe Conte. En un comunicat d’aquest dijous i ja mirant cap al futur immediat, Salvini, líder de la Lliga, ha afegit que no vol “governs tècnics” ni “jocs de palau”, que a Itàlia són freqüents a l’hora de substituir un Executiu. “L’única alternativa a aquest govern és tornar la paraula als italians amb noves eleccions”, va dir. La primera data útil per al vot seria octubre.

Luigi di Maio, també vicepresident del Govern, ministre de Foment, Treball i Desenvolupament, a més de cap polític dels antisitema del Moviment 5 Estrelles (M5S), ha respost a la nota del seu soci fent com si sentís ploure. “El comunicat és incomprensible, diguin clarament el que volen, siguin clars”.

La situació es va precipitar dimecres quan l’M5S va perdre al Senat una moció contra el traçat de l’Ave de Lió a Torí, que forma part de l’eix europeu estratègic entre Lisboa/Algesires i Kíev (Ucraïna), que de fet ja s’està construint. Hi van votar a favor tots els partits, oposició conservadora i d’esquerres inclosa, de manera que els M5S es van quedar sols. “Alguna cosa s’ha trencat en la majoria (de Govern), va comentar Salvini.

Traços xenòfobs

Les contradiccions entre una Lliga conservadora i de traços xenòfobs i uns antisistema que quan van guanyar les eleccions van dir que obririen el Parlament “com una llauna de tonyina” s’han produït al llarg de tot l’any de govern. La Lliga està a favor que l’oleoducte des de Bakú (Azerbaidjan) arribi a Itàlia i Europa, defugint Rússia, però els antisistema no ho volen. La Lliga no volia i va acceptar de mala gana la “renda de ciutadania” promesa als electors per l’M5S, com a mesura per “acabar amb la pobresa”. La Lliga vol una quota fiscal plana (dos trams) i els antisistema s’hi oposen dient que hi ha altres prioritats abans que “donar diners als rics”.

En la llista de desacords hi ha també l’anul·lació de la concessió a Austostrade SA, acusada indirectament de la caiguda del pont Morandi de Gènova (2018), els “ports tancats” a la immigració, la reforma de la justícia, entre d’altres.

Segons un sondeig fet el 31 de juliol per l’institut Ipsos per al ‘Corriere della Sera’ i publicat avui,la Lliga de Salvini obtindria el 36 % dels vots en unes pròximes eleccions generals i assoliria el 50,6 % en coalició amb els conservadors Germans d’Itàlia (7,5 %) i Forza Italia (7,1 %). L’M5S es quedaria entre un 10% i un 17%, lluny del 30,7% de les passades eleccions de març de l’any passat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va atribuir a última hora d’aquest dijous la responsabilitat de l’eventual caiguda del seu Govern al líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, i va avançar que acudirà al Parlament per comprovar el seu suport i perquè Salvini doni explicacions al país.

“Com vaig dir, al Parlament vaig ser investit i tornaria al Parlament quan es donessin les condicions d’un cessament anticipat del meu encàrrec (...) Confio que el passatge parlamentari contribueixi a donar plena llum en les decisions preses i en les seves responsabilitats”, va remarcar Conte en una breu declaració, dura amb Salvini, que acusa de buscar “avantatge electoral”.

Temes:

Itàlia