Advertència als opositors

Pequín no descarta la intervenció del seu exèrcit a Hong Kong

El número dos de l'ambaixada xinesa a Espanya denuncia la participació d'«agències i diplomàtics» nord-americans en «la motivació» de les protestes

Pequín considera que el seu exèrcit està «plenament facultat» per «assistir» el govern de Hong Kong en un estat d'urgència per «fer complir les lleis»

zentauroepp49380208 embajada china190809113641

zentauroepp49380208 embajada china190809113641 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Govern xinès no descarta la intervenció del seu exèrcit a Hong Kong en el marc de la llei bàsica de l’excolònia, a petició de les autoritats locals i si es declara l’“estat d’urgència” davant de la “creixent radicalitat i violència” de les manifestacions de l’oposició, ha advertit el ministre conseller de l’ambaixada de la República Popular de la Xina a Espanya, Yao Fei.

En una roda de premsa celebrada aquest divendres a Madrid, el número dos de la legació diplomàtica xinesa ha recordat que Hong Kong, malgrat la seva autonomia, és “una part sobirana del territori xinès” i el Govern de Pequín “té tota la facultat per aplicar la llei”. L’exèrcit xinès aquarterat allà pot intervenir “davant d’estats de qualsevol tipus de calamitat o desastres”, ha afegit. 

Responent a una pregunta d’una cadena de televisió xinesa, Yao Fei ha citat l’article 14 la llei bàsica de Hong Kong, així com el reglament que regula la presència militar en aquell territori per assegurar que el govern local “pot sol·licitar davant del govern central la intervenció o assistència de l’Exèrcit”. Les forces armades, en aquest cas, “tenen plenes facultats per fer complir les lleis”. 

Nord-americans al darrere

En plena escalada del pols econòmic entre la Xina i els Estats Units, l’alt funcionari de la legació xinesa ha denunciat la participació de diplomàtics nord-americans “al darrere” de les manifestacions multitudinàries, amb nombrosa presència d’estudiants, que estan tenint lloc a l’enclavament. “A les marxes i disturbis hem detectat la participació d’alguns estrangers que ensenyen als nois mètodes per organitzar i escalar les manifestacions”, ha explicat.

“Ens podem preguntar quin paper estan jugant les agències i alguns funcionaris americans a Hong Kong”, ha dit Yao Fei, després de recordar com el seu govern ha detectat i té proves fotogràfiques d’una trobada d’una funcionària diplomàtica nord-americana amb “un jove líder” de les protestes. En aquesta trobada, ha assegurat, “es va parlar de les futures sancions” que podria aplicar el govern nord-americà, i això ho interpreta el govern xinès com “una motivació per a l’escalada” en la “radicalitat i violència” de les protestes, en paraules de Yao Fei.

Fa diversos dies que Pequín aireja per mitjans diversos la possibilitat d’una intervenció militar, que fins i tot s’ha suggerit en vídeos propagandístics. A la ciutat de Shenzhen, veïna de Hong Kong, hi ha desplaçats milers d’antiavalots.

Llei suspesa

L’ambaixada xinesa ha convocat la roda de premsa per difondre l’actitud del seu govern en el conflicte hongkonguès davant de “diverses formes de desinformació” i “mentides” que segons la seva opinió s’estan difonent a Occident sobre aquest assumpte. “Més val escoltar tots els costats que un de sol”, ha aconsellat el diplomàtic Fei als periodistes.

Per al número dos de l’ambaixada xinesa a Espanya, les protestes de Hong Kong no tenen objecte, ja que “el govern de Hong Kong va decidir suspendre indefinidament la tasca de modificació” del seu ordenament jurídic per fer possible l’extradició d’acusats de delictes a la Xina continental.

Aquesta modificació legislativa està enl’inici del conflicte. Per als seus defensors, propicia que criminals en recerca i captura no puguin eludir l’acció de la justícia refugiant-se a l’enclavament. Per als seus detractors, aquesta mesura propiciaria l’entrega de dissidents polítics al govern de Pequín.

461 ferits

“La mentida més gran que s’està dient és la naturalesa d’aquesta modificació, que dissidents polítics puguin ser entregats –ha dit Yao Fei–. Es tracta d’un acord que facilita la cooperació jurídica entre totes les parts, Hong Kong, Macau i la Xina continental”. 

Yao Fei ha denunciat que les manifestacions d’opositors a Hong Kong“s’han convertit en incidents d’extrema violència i cada vegada són més destructives”, amb “danys greus per a la seguretat i la vida de hongkonguesos”. Segons les dades que maneja Pequín, ja hi ha 461 ferits en les protestes, dels quals 139 són policies de l’excolònia.

Notícies relacionades

Yao Fei considera que els opositors estan enganyant els hongkonguesos sobre “una modificació legislativa molt normal”, i “han violat severament la llei de Hong Kong i desbordat els límits del principi ‘un país, dos sistemes’”.

En repetides ocasions durant la seva compareixença davant els mitjans, Yao Fei ha expressat el recolzament del seu govern a l’actual líder del govern de Hong Kong, Carrie Lam. A més, ha recordat que l’economia de Hong Kong és avui “la més lliure del món”.