LES CONSEQÜÈNCIES DEL 'BREXIT'

El Regne Unit es prepara per a eleccions al novembre si triomfa una moció contra Johnson

Ni la moció, ni la celebració dels comicis impediria que el Regne Unit sortís de la Unió Europea el 31 d'octubre, segons un assessor del primer ministre

zentauroepp49347549 larry  l  the cat relaxes on the windsill as britain s prime190808195608

zentauroepp49347549 larry l the cat relaxes on the windsill as britain s prime190808195608 / TOLGA AKMEN

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Si triomfa una moció de censura contra el Govern del Regne Unit, Boris Johnson podria celebrar una elecció general en els "dies després" que el país hagi deixat la Unió Europea el 31 d’octubre, segons va indicar dijous un important assessor del primer ministre al 'Financial Times'.

El Partit Laborista ha amenaçat repetidament de presentar la moció per fer caure l’Executiu a començaments de setembre, i això portaria a la convocatòria dels comicis. Però tot i que la moció triomfi, això no impedirà el divorci brutal que sembla buscar Johnson "No podem aturar-los si volen forçar una elecció, però nosaltres controlem el calendari", va assenyalar des de l’anonimat l’assessor de Downing Street al diari econòmic. “Si hi ha d’haver una elecció general, serà els dies després del ‘brexit’”. 

Príncep de les tenebres

La qüestió a debat és qui té més poder, ¿el primer ministre o els diputats de la Cambra dels Comuns? El 'brexit' està posant a prova la Constitució no escrita del Regne Unit. Aturar Boris Johnson i el seu principal assessor, Dominic Cummings, és la tasca més urgent dels parlamentaris rebels britànics per impedir la catastròfica sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord. Un grup de representants de tots els partits estudia possibles opcions per frenar les tàctiques de Cunmmings. Aquest ja va presumir que fins i tot una elecció general anticipada no n’evitaria la sortida, sigui com sigui, el 31 d’octubre.

La influència i el control del nou 'príncep de les tenebres’ sobre l’operació posada en marxa per Jonhson alarma el mateix equip del primer ministre. L’home a l’ombra que va dirigir la manipuladora campanya del Vote Leave en el referèndum del ‘brexit’ ha pres el comandament iha imposat a Downing Street “un règim de terror”, segons ha confiat a ‘The Guardian’ un altre conseller.  “Preocupa que el primer ministre s’hagi convertit simplement en un vehicle per als seus plans ideològics”, adverteix un diputat conservador moderat.

Sondejos a favor

L’estratègia de Cummings va més enllà de la culminació del ‘brexit’ a qualsevol preu. Les seves mires estan posades en unes eleccions anticipades, molt probablement a començaments del novembre, que proporcioni a Johnson prou majoria, que ara no té, per governar al seu aire. L’últim sondeig de YouGov publicat aquest dijous donava als ‘tories’ (31%) nou punts d’avantatge sobre el Partit Laborista (22%) i 10 sobre els Liberals Demòcrates (21%). El Partit del Brexit de Nigel Farage (14%) quedaria en quarta posició.

El primer ministre està fent campanya pel país, especialment en llocs on el recolzament al ‘brexit’ va ser molt alt, mirant de reunir darrere d’ell tots aquests votants, antics laboristes o conservadors temptats per Farage.  A més, ha engegatuna campanya de propaganda de 130 milions de lliures sobre el ‘brexit’,la més gran en la història del país (quan David Cameron va enviar durant el referèndum un fullet a la casa de cada britànic explicant la consulta, va gastar 9 milions).

Corbyn tan responsable com May o Johnson 

El cert és que Boris Johnson creu tenir el poder per prendre la decisió més devastadora per al futur del país. Un ‘brexit’ sense acord amenaça la unitat del país, la seguretat econòmica dels britànics, la pau a Irlanda del Nord i l’enfronta amb la resta dels socis europeus, mentre delma la seva influència internacional.  El Parlament reobre les portes el 3 de setembre, però les tanca durant tres setmanes, durant la celebració de les conferències anuals dels partits polítics. Això redueix a mínims el calendari i el poder dels diputats per frenar la sortida sense acord. Una possibilitat que s’estudia és forçar la suspensió d’aquesta aturada.

En aquesta situació d’emergència es requeriria la resposta unida d’una coalició nacional per impedir una sortida desordenada de la UE, però la direcció laborista ha rebutjat aquesta possibilitat. “Si ens estavellem sense un acord,Jeremy Corbyn serà gairebé tan responsable com Theresa May o Boris Johnson”, ha declarat la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon.  De Johnson, amb qui es va entrevistar fa uns dies, afirma que“parla sense sentit, però d’una manera molt convincent”.     

Tensió amb Europa

Notícies relacionades

Johnson continua ignorant els líders europeus. Amb Brussel·les, la situació és cada vegada més tensa. El calendari apressa, però el ‘premier’ britànic no té temps d’entrevistar-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, Emanuel Macron, o el primer ministre irlandès, Leo Varadkar. Tampoc s’ha vist les cares encara amb el president de la Comissió Europea. "Jean Claude Juncker està disponible si Boris Johnson desitja discutir i aclarir la seva posició en persona o per telèfon", va assegurar dimarts Annika Breidthardt, una de les portaveus del president.

La primera trobada al més alt nivell entre líders internacionals tindrà lloc a final de mes, en lacimera del G-7 a Biarritz. Allà es podria decidir el futur del ‘brexit’, però la Unió Europea no sembla disposada a cedir davant d’unes demandes que Johnson sap que són impossibles.