PRIMÀRIES EN EL PAÍS SUD-AMERICÀ

Conclou la campanya electoral argentina entre nous sotracs econòmics

Macri demana confiança en el seu programa econòmic i Fernández es postula per desallotjar la dreta del Govern

Les estadístiques oficials revelen que hi ha 13,8 milions de pobres com a conseqüència de l'agudització de la crisi

People receive free vegetables while protesting social conditions during the day of Saint Cajetan  the patron saint of Argentina and labour  in Buenos Aires  Argentina August 7  2019  REUTERS Pablo Stefanec NO RESALES  NO ARCHIVES

People receive free vegetables while protesting social conditions during the day of Saint Cajetan the patron saint of Argentina and labour in Buenos Aires Argentina August 7 2019 REUTERS Pablo Stefanec NO RESALES NO ARCHIVES / STRINGER (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La campanya electoral s’ha tancat a l’Argentina enmig de noves turbulències amb el dòlar i dades alarmants dels efectes socials de l’ajustament. El que li faltava al Govern. Per això, el president Mauricio Macri ha fet una crida als seus simpatitzants a no perdre les il·lusions. Mentrestant, el peronisme, favorit en les enquestes, ha demanat als seus votants garantir una victòria que posi fi a l’experiència de la dreta.

Les Primàries, Obertes, Simultànies i Obligatòries (PASO, per les seves sigles en castellà) funcionen com una mena d’enquesta precisa del comportament que tindrà la societat de cara a les presidencials del 27 d’octubre. L’oficialisme només espera el miracle de ser derrotat per una diferència mínima i remuntable en la segona volta electoral de mitjans de novembre. El binomi que formen Alberto Fernández i l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner aspira, al contrari, a garantir el triomf en la primera volta i evitar sobresalts.

Confiança

 “Aquí, quatre anys enrere, va començar a gestar-se a l’Argentina aquesta decisió de canviar, de dir prou, aquí va començar a escoltar-se lleument una cosa que es va transformar en un crit eixordador”, va dir Macri a Còrdova, la segona província en importància del país que va ser fonamental en elscomicis del 2015. Allà ha anat a lluitar per la reelecció. “El futur depèn només de nosaltres. És fàcil dir coses, però l’important és el que un fa", ha afegit.

Macri, que porta com a segon el senador peronista Miguel Pichetto, ha reconegut que "aquests anys han sigut difícils, sobretot després de la crisi mundial”. Però ha demanat "confiar" en les receptes que proposa el Govern per sortir de la recessió amb el patrocini del Fons Monetari Internacional (FMI). “L’Argentina que somiem està en el futur, no en el passat”, va assenyalar amb referència als seus rivals.

Reconciliació

"Se sent, se sent, Alberto president", ha cridat la multitud que acompanyava els Fernández a Rosario, la ciutat natal de Leo Messi. "Se sent i es necessita", ha dit l’exmandatària i va elogiar qui fos el seu cap de ministres i el del seu difunt marit, Néstor Kirchner. La relació entre ells es va deteriorar el 2008 i es van retrobar políticament fa dos anys.

Segons l’aspirant a la presidència, “el millor que em va passar” va ser fer les paus amb Cristina. La divisió en el peronisme va contribuir al seu criteri “que s’instal·li aquesta realitat penosa" que viuen. Les coses que avui uneixen els peronistes, fins fa poc dispersos en diverses faccions, són, segons Fernández, més importants “que les que ens separen”. El candidat va demanar als votants de Macri que van ser “estafats” que oblidin les promeses de campanya del Govern.

Noves dades sobre pobresa

Mentre Macri demanava confiança a la seva base social, el dòlar, que estava ancorat en 44 pesos argentins, amenaça d’acabar la setmana prop dels 47 pesos. Però la notícia més amarga s’ha filtrat des del mateix Estat. L’última Enquesta Permanent de Llars (EPH) confirma la tendència d’augment de pobresa del 2019. Un 34,1% de la població és pobra, un 50% dels nens pateixen aquest flagell. La indigència arriba al 7,9 % de la població.

Notícies relacionades

Macri va guanyar els comicis del 2015 amb el lema “pobresa zero” i va demanar que els argentins jutgin el seu Govern per la manera en què va intentar complir els seus objectius. La presidenta de l’Auditoria General de la ciutat de Buenos Aires i candidata a legisladora pel Front de Tots (peronisme), Cecilia Segura, estima que l’alça de la pobresa és “la conseqüència més alarmant d’un model econòmic que promou l’especulació”. I afegeix: “No pot ser que un de cada dos nens menors de 14 anys sigui pobre”.

L’investigador de l’Observatori del Deute Social de la Universitat Catòlica Argentina (UCA), Eduardo Donza, que també divulga el seu propi informe sobre la situació social, va estimar que el Govern resultant dels comicis d’octubre haurà de reconèixer que “el problema és molt seriós” i convocar tots els sectors per trobar una solució a llarg termini.