ATURADA TOTAL

Caos en les primeres hores de vaga general a Hong Kong

Diverses línies de metro no funcionen i hi ha retards i cancel·lacions de vols

zentauroepp49338779 a protester throws back a tear gas canister in hong kong on 190805141947

zentauroepp49338779 a protester throws back a tear gas canister in hong kong on 190805141947 / Vincent Thian

2
Es llegeix en minuts
Efe

Hong Kong viu aquest dilluns una vaga general històrica. Hi ha hagut vagues sectorials en els últims anys, però cap de general des de l’època colonial i s’entén que la jornada mesurarà el recolzament popular a unesprotestes que arriben ja a les nou setmanes. Les primeres hores de l’aturada total han portat el caos a la ciutat. L’aturada, convocada a través de les xarxes socials per treballadors d’una vintena de sectors, ha deixat diverses línies de metro sense funcionar i està provocant retards i cancel·lacions de vols. Aquesta situació suposa una volta de rosca més en la crisi política que viu la ciutat.

Vuit línies de metro han deixat de funcionar totalment o parcialment el matí d’aquest dilluns, entre aquestes, la línia que connectaHong Kong amb l’aeroport, on a les 10.00 hora local (05.00 hores de la matinada de dilluns a Espanya), 230 havien sigut cancel·lats, segons el diari hongkonguès ‘South China Morning Post’. Molts d’altres presentaven llargs retards.

Amb milers de passatgers a les andanes des de primera hora del matí, el Departament de Treball del Govern de Hong Kong ha demanat a les empreses que siguin comprensives amb els seus treballadors. "Per als empleats que no puguin arribar a temps a la feina a causa de les condicions del trànsit i els serveis de transport públic, els ocupadors haurien de mostrar la comprensió necessària a causa de les circumstàncies", ha assenyalat un portaveu ministerial.

Milers de persones d’una vintena de sectors –entre ells, treballadors del sector financer, dels mitjans de comunicació o de companyies aèries– s’han sumat a l’aturada, mentre que una font governamental ha confirmat que molts empleats havien demanat dilluns com a dia d’assumptes propis o havien informat d’una baixa per malaltia.

Tensa compareixença de Carrie Lam

La cap del Govern hongkonguès, Carrie Lam, ha comparegut en una tensa roda de premsa en què ha alertat contra la violència que "ha anat augmentant", ha remarcat que les protestes "han anat més enllà de la proposta de llei d’extradició" i ha advertit que la magnitud de les manifestacions "ha minat seriosament l’imperi de la llei a Hong Kong, i ha portat la ciutat al límit".

Lam ha reiterat la seva intenció de quedar-se en el càrrec i, davant les crítiques de brutalitat policial, ha demanat comprensió per la "tremenda pressió" que les forces de l’ordre suporten des de fa nou setmanes, quan van començar les protestes. "El Govern espera que, mentre expressen les seves demandes, els manifestants compleixin la llei i respectin els drets d’altres membres del públic", ha apuntat l’Executiu en un comunicat emès diumenge en previsió del que pugui passar aquest dilluns.

L’objectiu de la vaga, que inclou tota la ciutat, és pressionar el Govern perquè respongui a una sèrie de demandes que, en origen, consistien només en la retirada d’una controvertida proposta de llei d’extradició que, segons advocats i activistes, hauria permès a Pequín accedir a "fugitius" refugiats a la ciutat.

Notícies relacionades

Les actuals demandes inclouen la retirada completa del text, una investigació en profunditat sobre la brutalitat policial a l’hora de reprimir les protestes i la posada en pràctica del sufragi universal.

La vaga arriba després d’un intens cap de setmana de protestes, el novè consecutiu, que ha deixat diverses desenes de detinguts i nous enfrontaments entre el sector més violent dels manifestants i la policia, que van incloure l’ús de gas lacrimogen per part dels agents.

Temes:

Xina Hong Kong